-----------------------------------
dmtr69
11 Mai 2013 17:04

M17-Omega Nebula
-----------------------------------
Salut! Omega Nebula capturata aseara. Poate ca este putin devreme pentru nebuloasele din zona Sagetatorului(a inceput sa se lumineze inainte de a ajunge la meridian-pe la ora 4), dar a trebuit sa profit de o noapte cu conditii rarisime: ceata putina(deci si LP scazuta), temperatura optima(6°C), fara Luna si ziua urmatoare libera. Dar fereastra optima de fotografie a fost mica- mai putin de 2 ore. Am ales ca tinte M17(30x90") si M16(numai 17x90", astepta la rand procesarea). Totusi timpul de expunere a trebuit sa-l reduc la jumatate fata de alte poze facute aseara(am mai pozat cateva galaxii in vest:M98,99,100). De vina este si LP, dar si zona cu nebulozitate si densitate stelara mare.
 Ghidajul a inceput sa-mi faca probleme dupa ce am mutat telescopul in est( graficul PHD avea oscilatii cam mari-guiding error 0.41). In plus am vazut ca si stelele au iesit cam alungite.
-Centrarea pe tinta am facut-o asa ca sa imi intre in cadru si micul roi M18-in partea dreapta a imaginii(de-abia se distinge intre atatea stele). Pentru pozitia reala ar trebui rotita imaginea CW 45°
-poza este resize 50% si putin crop
Setup: TS ED80(cu FL= 448mm), Canon 1100D-mod, HEQ5+EQMOD