-----------------------------------
dmtr69
16 Mai 2013 14:17


-----------------------------------
-Focalizarea am facut-o live-view pe Antares cu masca Bahtinov. Bahtinov Grabber nu m-a ajutat deloc la stabilirea punctului optim de focus(valori oscilatorii infocus Yes/No). Ceva sugestii cum sa-mi imbunatatesc focalizarea sunt binvenite.
-Timpul de expunere l-am stabilit la 60" in functie de poluarea luminoasa( tinand histograma pe la 1/4-1/3) ca sa nu inec semnalul util. In zona mea (valea Prahovei),  este mereu putina ceata, sesizabila mai ales noaptea si la altitudine joasa. Numai un vant puternic o mai imprastie. In plus, in Sud am luminile orasului Sinaia. In noaptea respectiva conditiile au fost totusi bune- relativ uscata(transparenta buna) si fara Luna. Totusi, diferentele de expunere, functie de altitudinea tintei, au fost notabile. Tinind histograma la acelasi nivel: M85(180"), M16(90"), M20(60"), M4(40").
-ED-ul este numai dublet. Desi este calificat "apo" stelele mai luminoase au halo albastru-violet, cu atat mai vizibil cu cat "stretching-ul" este mai puternic. Poate o sa-mi iau un filtru semi-apo sau fringe-killer cand voi avea bani( cam piperate pentru 2")
-Fotografia dvs.(superba!) ati facut-o cu timp mult mai mare de expunere, iar apertura incomparabil mai mare(Aperture rules!). Nebulozitatea capturata este proportional mai multa. Daca voi mai avea o noapte cu conditii cel putin la fel de bune, voi incerca si cu newtonul de 150/1200 (desi este mult mai lent-f/8- fata de ED 80-ul cu FR -f/5,6- si are o vignetare puternica cu DSLR-ul). Sau poate voi reusi sa-mi iau  pana atunci un newton Skywatcher 150/750 PDS.
 Multumesc pentru reply.