-----------------------------------
Tavi F.
20 Dec 2006 00:31


-----------------------------------
Iti spun si eu cite ceva, vad ca esti incepator.

1. Asfel de sfaturi primite de pe un forum, sint intotdeauna subiective, multi de aici au anumite interese, eu am observat sirul si tendintele discutiilor.

2. Un reflector 114/500, nu cred ca ar produce imagini planetare prea bune. Chiar si daca e etichetat cu oglinda parabolica, la un F/D=~4,4 parabolizarea e mai dificila.

3. Din experienta mea iti spun ca pentru inceput ar fi mai buna o luneta, pe montura azimutala, cu un diametru de 80mm (sau 70mm) cu F/D=10..13. Obiectele nebulare, oricum necesita diametre mai mari, si observatii din afara oraselor.
Am inteles ca cei de la AlcoR din Bucuresti, iti ofera posibilitatea de a inspecta si testa instrumentul inainte de cumparare (si obs. terestre sint bune). Am vazut monturi azimutale, care au reglaje fine, acelea sint bune.
Tine minte un lucru: o luneta odata cumparata, o vei putea utiliza si pentru observatii terestre, folosind acea oglinda ce rabate fasciculul la 90deg (chiar daca stinga dreapta se inverseaza). Cu un telescop de 114mm ce faci cind vrei sa-ti iei altul mai mare?
Urmatorul pas ar fi un reflector de 150 sau 200mm diametru.

Eu am inceput cu o lentila de ochelari de +1, diafragmata la 30mm, am descoperit apoi in mine mari pasiuni pentru optica, slefuire oglinzi, astronomie, nu am regretat niciodata, faptul ca am ales drumul mai dificil, si progresiv.

4. Prin ideile astea nu vreau sa aduc atingere nimanui, in final tu faci cum consideri ca iti este mai bine.

Succes!