-----------------------------------
ovidiuv
30 Mai 2013 17:58


-----------------------------------
") Oare care a fost ultima ciocnire dintre doi asteroizi, și când sa produs ? Când va fi următoarea ? 
Probabil ca ciocniri intre MBAs mai mici (Main Belt Asters) sunt destul de dese (desi nu uitati ca spatiul in Sistemul Solar este foarte mare in raport cu dimensiunile obiectelor) totusi nu se cunosc prea multe astfel de fenomene din cauza ca nu avem telescoape care sa scaneze noapte de noapte intreg cerul (sau macar eliptica/MB). 

Din cate cunosc, singura astfel de probabila ciocnire este recenta, observata probabil la cateva saptamani sau luni dupa ce s-a produs, intre asteroidul Scheila si altul mai mic. Sunt si eu co-autorul acestui articol condus de un coleg din Granada, Fernando Moreno, in care eu doar am facut o observatie. 

Daca intereseaza, articolul aici: 

http://www.ovidiuv.ca/papers/Moreno_Scheila.pdf
(596) Scheila in Outburst: A Probable Collision Event in the Main Asteroid Belt

Nu exista predictii cand va fi urmatoarea, de altfel nici nu cred ca calculeaza cineva asta (iata un posibil proiect ce necesita insa multa putere de calcul si nu cred ca va produce ceva ciocniri in viitorii 10-100.000 de ani cel putin)! 

Este interesat sa mai stiti ca s-au determinat familii de asteroizi MB (ce se misca pe orbite similare) dar si clase de asters (taxonomii - determinate via spectroscopie/compozitie) care sugereaza ca provin din corpuri care au suferit fenomene catastrofice (ciocniri) in trecutul mai indepartat (zeci sau sute de milioane de ani, sau poate chiar miliarde).