-----------------------------------
dragos.n
12 Iun 2013 17:41

Sigma 70-200mm F2,8
-----------------------------------
Am achizitionat recent acest obiectiv foto, si pentru ca am vazut ca exista ceva interes fata de el,  o sa scriu un review, in mai multe episoade, pe masura ce voi cunoaste mai bine performantele acestuia, centrat, fireste, pe folosirea lui in astrofoto.

Pe numele lui complet, Sigma 70-200mm F2.8 EX DG APO Macro HSM II, este un obiectiv care a fost scos din productie, si inlocuit cu o varianta care include si stabilizare optica. Eu am insa un Pentax K-5 si unul K-r, ambele avand stabilizare in aparat, asa ca un obiectiv fara stabilizare interna este exact ce imi trebuie. L-am luat secondhand, si eram extrem de curios sa vad daca da rezultatele promise. Si nu aveam asteptari foarte mari, dar speram la mai bine decat la celalalt tele pe care il am, un Tamron 70-300mm, F4-5,6.

Fara sa dau un raspuns definitiv, totusi, pana acum, aceste asteptari au fost cu mult depasite. Si asta din trei motive.

Primul este lipsa aproape completa a aberatiilor cromatice. Am facut fotografii la subiecte puternic contrastante, alb pe fond inchis, si nu am putut discerne in mod clar vreun halou colorat. Evident, ramane sa-l mai testez in continuare in acest sens.

Al doilea motiv este lipsa totala a comei, pe care am observat-o la alte obiective cu care am mai incercat eu sa fac ceva astrofotografii. si asta se poate vedea in fotografiile pe care le-am postat in acest topic:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=115225#115225

Al treilea motiv, dar principalul, este viteza. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu limbajul din foto, un obiectiv este lent daca are un raport focal mare, si este rapid daca are un raport focal mic. Astfel, un obieciv  cu F2,8 va fi de 2 ori mai rapid decat unul cu F4 si de 4 ori fata de unul cu F5,6. Asta permite realizarea unuor fotografii cu timpi mult mai scurti de expunere, lucru important atat pentru fotografi, dar si pentru astrofotografi, avand in vedere ca numarul de nopti senine in Europa e cam de 30%, iar al celor cu cer foarte curat poate fi numarat pe degete intr-un an.

Si lasand dizertatia la o parte, pot sa spun ca, in urma incercarilor de ani de zile, nu mai credeam ca am sa pot face vreodata fotografie astro cu camera tinuta in mana. Si totusi am reusit. Cu spatele rezemat de un stalp al unui balcon dintr-un bloc din Bucuresti, cu un cer cu ceva pacla, plus poluarea luminoasa de rigoare, duminica trecuta, pe la 3.30 noaptea, am pozat Cassiopeia. Focala a fost de 70mm, expunere 1/8 secunde, ISO 4000, exposure bias -0,3 EV, focalizare manuala. Postez mai jos cadrul neprelucrat, doar cropuit. Mai jos am sa pun o fotografie cu inprejurimile locatiei, in care se poate vedea bine nivelul de poluare din acea seara.

PS. Evident, nu recomand astrofotografia din mana. Aceasta este doar o exemplificare a ce inseamna viteza in fotografie.