-----------------------------------
saiph
15 Iun 2013 09:49

Re:
-----------------------------------
o intrebare. am gasit un Sky-Watcher 90/900 pe montura AZ3. ar fi o problema achizitionarea lui pt observatii planetare ?

Este o alternativa accesibila si usor de inteles/utilizat, pentru inceput.
Am avut un setup similar (acum folosesc Apex102 - un Mak f/12.7 - pe AZ3) si se misca foarte bine chiar si la puteri mari. Singurul inconvenient, asa cum spune si Michel, este ca pe masura ce cresti puterea e nevoie sa fi mai precis in miscari, deoarece mentinerea obiectului in camp se face antrenand ambele axe ale monturii, nu una singura asa cum se intampla la EQ. N-ar fi asta o problema in sine, dar daca pleci de langa instrument si vii dupa cateva minute si vrei sa te uiti in continuare la ... Saturn, sa zicem, la 200x, timp in care el a continuat sa se deplaseze aparent pe cer, e putin mai dificil de recuperat in camp, mai ales si fara un finder corespunzator aliniat in prealabil.
Ca si rigiditate, AZ3 imi place, e destul de robusta - tine si un C80ED+EOS400, deci nu mi-as face probleme din pricina asta. Daca vrei mai robusta, go Giro :D

Daca gasesti combinatia asta si nu te deranjeaza micul "inconvenient" (cel legat de axele pentru urmarirea obiectelor), si nici nu vrei sa faci expuneri lungi asa cum e nevoie la astrofoto de obicei (ma refer aici la DSO, nu Luna, Soare - astea merg si trase scurt), atunci parerea mea e ca poti sa o incerci. Chiar daca pe parcurs vei dori sa schimbi montura cu una EQ, AZ3-ul iti va ramane ca montura de rezerva, pe care te poti baza (cel putin pt vizual), dat fiind si un instrument de dimensiuni relativ reduse pe care-l vei putea folosi impreuna cu ea.

Ar fi o idee buna daca instrumentul ar avea si un finder bunicel, pe care sa-l poti alinia usor si precis cu axa optica a telescopului - iti va fi mult mai usor sa te pozitionezi direct pe (sau cat mai aproape de) planeta pe care vrei sa o vezi. Pozitionarea grosiera se face tragand pur si simplu de capul monturii, apoi "dai la robineti" - reglezi fin din rozetele cu cablu flexibil de antrenare manuala. Puterea maxima la acromate de apertura asta (90) merge teoretic pana la 180x, dar poti sari si spre 230-240x, cu unele precautii (se va intuneca destul de mult imaginea) - de preferat sa folosesti puteri mari la obiecte stralucitoare care si permit acest lucru, eventual si cu ceva filtru (galben, polarizor variabil, sau alte culori, in functie de planeta/obiectul la care faci observatii). 


Succes si cer senin! ;)