-----------------------------------
zoth
16 Iun 2013 18:20


-----------------------------------
Am testat azi RFT-ul 60/300 pe imagine diurna si pe stea artificiala.
Rezultatele sunt dupa cum urmeaza:
- luneta echipata cu un ocular de 25mm (grosisment 12x) da imagine buna si contrast normal
- ocularul de 18mm (grosisment ~17x) da o imagine buna cu oarecare ingaduinta, contrast usor diluat si un focus cam instabil in sensul in care nu mai exista acea zona de certitudine unde imaginea pare clar definita.
- ocularul de 12,5mm (grosisment 24x) incepe sa arate o imagine cu ceata si contrast mult diluat
- ocularele de 9mm, 7mm si 6mm (grosismente 33x, 43x si respectiv 50x) arata de-a dreptul un smog londonez prin care cu greu se distinge tinta vizata. Contrastul si definitia imaginii sunt total compromise.

Testul pe stea artificiala arata acelasi rezultat: in intrafocal inele de difractie bine definite si foarte luminoase (exista multa energie concentrata acolo datorita subcoretiei mari) iar in extrafocal o ceata in care nu se distinge niciun inel de difractie (lipsa energetica).

Concluzia este ca in forma actuala luneta poate fi utilizata doar pentru un domeniu de grosismente cuprins intre 10x si 15x cel mult.
Deoarece e luneta unui prieten am sa incerc sa optimizez obiectivul in masura in care va fi posibil si am sa revin aici cu rezultatele obtinute.