-----------------------------------
Tavi F.
21 Dec 2006 00:56


-----------------------------------
Va multumesc in primul rind pentru atitea aprecieri.

Observatorul l-am construit la mine acasa in Craiova.
Oglinda telescopului are diametrul de 150mm f/10, cea la care faceam referire, in prima interventie a topicului. Diametrul tubului e de 200mm.

Oglinda secundara si ocularele nu prea ma multumesc, dar o sa ajung eu sa-mi cumpar altele. Ca oglinda secundara am folosit-o pe cea de la telescopul de 76mm, are axa mica de 19 mm si imi asigura un diametru al cimpului focal de plina lumina de 8mm. Are puncte pe ea si de asta nu-mi place, dar sper sa remediez problema cit mai curind. Stiu ca au trecut citiva ani de cind am terminat telescopul dar am avut si multe probleme.

Cupola are 2m diametru am facut-o in 1997, atunci am optat pentru o valoare maxima realizabila.

Diametrul minim in interiorul observatorului e de 1,86m, asfel incit acum studiez problema de a-mi realiza un telescop Cassegrain-Nasmyth cu diametrul oglinzii de 250mm.

Montura suporta si mase mai mari, dar spatiul din observator imi limiteaza exploatarea ei. (daca vreau sa o tin sub aceeasi cupola)

La teorii cosmologice nu prea ma pricep, m-a pasionat in primul rind optica si slefuirea oglinzilor. Mecanica cereasca e mai diferita de cea auto si a utilajelor mecanice in general.