-----------------------------------
bogdanbacila
18 Iun 2013 23:41


-----------------------------------
Salut domnilor,

Am reusit sa desfac ocularul, am scos cele doua grupuri de lentile si distantierul dintre ele.
Lentilele initial au fost clatite cu apa rece, apoi spalate bine cu detergente lichid de vase, pentru degresare, apoi clatite bine cu apa.
Am curatat apoi lentile cu niste servetele de hartie imbibate in .. aftershave :) si a urmat o ultima curatare cu servetele uscate...

Printre multe observatii, va pot spune ca mi s-a parut imposibil sa nu las cateva firicele de praf pe suprafata lentilelor... se vede ca mai am de invatat la capitolul curatat...

Am montat ocularul cu grija, dar am impresia ca a avut loc o usoara decolimare interna a ocularului... 
Am privit in directia catorva stele, si am observat efectul de cometa... am incercat sa focalizez... apoi am redesfacut inelul de siguranta, am mai "tremurat" un pic ocularul, pentru o asezare mai buna, apoi reinfiletat inelul... am cam repetat procedura asta de vreo 3-4 ori (pana m-am saturat :)    )

Totusi efectul de cometa este usor vizibil... comparand acest Omni 32mm cu un Skywatcher 7mm, va pot spune ca exista o diferenta, in sensul ca privind prin cel de 7mm, se vad stelele "curat", ca niste cercuri concentrice... dar, poate ca cel de 32mm nu "apropie" suficient de mult, pentru a reda acest efect de concentricitate... poate...

Va multumesc tuturor pentru sfaturi si atentie.

Cer senin,
Bogdan.