-----------------------------------
saiph
19 Iun 2013 10:14


-----------------------------------
Salut domnilor,
...
Am curatat apoi lentile cu niste servetele de hartie imbibate in .. aftershave :) si a urmat o ultima curatare cu servetele uscate
...
Cer senin,
Bogdan.


:D Pe-asta n-o stiam...
De unde ai luat reteta?

De pe forum in nici un caz nu cred. Ai fi vazut topicurile similare in care se recomanda apa distilata, iar pt degresare - solutie de detergent lichid (1% - 5%) in apa.

Cum zice si Neox, mare atentie la ordinea si orientarea lentilelor in momentul cand le pui la loc, dupa curatare, altfel obtii ... alt ocular! (cu ceva mai multe aberatii decat a fost proiectat) :) 
Urmeaza si sfatul lui Erwin, si cauta la farmacie o "pufaitoare" (da, vestita "para" pt clisme, dar noi o folosim intr-un scop mai nobil ;)).  Pentru cazuri mai delicate, poti folosi si o pensula fina (nu neaparat subtire, poate fi si mai lata, dar ma refer la finetea atingerii unei suprafete sensibile), naturala, cu par de veverita (sau camila, sau chiar ponei).

Cat despre manusi, eu folosesc chirurgicale (cand am), sau din piele, sau nylon - apropo, ar cam trebui sa-mi caut unele noi. Cele textile nu-s tocmai fericite, ca au prostul obicei sa lase scame si chiar amprente, uneori - se imbiba cu tot felul de secretii/lichide.
Nu mai insist la capitolul materiale pt sters suprafetele optice, ca s-a tot discutat.

Intretinerea opticii astronomice (dar nu numai) e o treaba delicata, in adevaratul sens al cuvantului. Informeaza-te bine inainte de a trece la actiune, altfel risti sa dai peste belele mai mari decat cea/cele de care incerci sa scapi..


Spor!