-----------------------------------
MiroJenu
22 Iun 2013 22:04


-----------------------------------
Pai de vrei poti  continua cu experimentele pe ocular pt a localiza defectul.
Notezi pozitia componentelor, si rotesti pe rand fiecare componenta(dubletul1, inelul distantor, dubletul2) astfel incat sa vezi (asa cum deja ne-ai aratat) daca zona centrala cu defect se roteste si ea.
Daca presupunem ca ai facut exprimentul si  de exemplu ca ai gasit defectul la dubletul 1 atunci ar trebui dezlipit ( fiecare dublet fiind format din 2 lentile lipite).
Dezlipirea se face in vas cu apa+dublet scufundat total in apa asezat pe o carpa mica deci nu direct pe fundul vasului, termometru, resou, incalzind treptat apa, cam 1/2 h la incalzire treptata pana pe la 50-65 grade celsius. Apoi scoti dubletul si apesi pe fiecare lentila lateral in aceeasi directie dar in sensuri opuse si trebuie sa se dezlipeasca. 
Se usuca, se indeparteaza stratul de balsam de canada(care se foloseste la lipit lentile) cu o carpa de bumbac cu cloroform sau benzen, se spala lentilele , se usuca. 
Apoi se pun una sau mai multe picaturi de balsam de canada pe centrul concavitatii uneia din lentile
si usor se apropie cele doua lentile pana la atingere cu balsamul dinte ele ca sa nu intre aer si se apasa (se va vedea cum dinspre centru spre margine se raspandeste balsamul in interstitiul dintre lentile) usor treptat. Balsamul care iese peste margini se indeparteaza folosind o carpa umezita cu benzen. 
Speli cu benzen suprafetele dubletului pt a indeparta urmele de balsam.
Lasi 1zi in pace dubletul, apoi il cureti frumos si-l montezi in ocular.

Metoda pentru dezlipire, curatare si relipire cu balsam de canada am facut-o pe un dublet obiectiv binoclu si totul a fost ok.

Ai mare grija ca benzenul si in special cloroformul sunt substante toxice, volatile, inflamabile( pericol de explozie,foc si intoxicare!!!), lucreaza in fata ferestrei largi deschise!!!

Va pot ajuta si eu( incercarea de relipire dublet defect daca este cazul, am substantele chimice, conditii de laborator).

Pana la urma nu stiu de merita efortul pentru ca daca necazul persista atunci ipoteza lui teogon se confirma si anume ca  defectul e de material.

Pate ca raspunsul corect se gaseste la cei cativa forumisti experti in oculare optice pt a se  se evita 
cautarea sistematica.

Astept cu deosebita curozitate sa vedem care din ipotezele formulate la acest subiect se vor confirma.