-----------------------------------
BMB
27 Iun 2013 18:59

Tranzite ISS
-----------------------------------
Cum de obicei ma intereseaza si astrofotografia de zi, iar ISS-ul este unul dintre subiectele preferate, m-am gandit sa pun si aici pe Forum cateva alerte vizand tranzitele ISS-ului peste Luna ori Soare.
Ei bine, zilele ce urmeaza sunt favorabile unui numar destul de mare de astfel de "evenimente" pentru cei apropiati de sau din Bucuresti.
Efemeridele (doar ziua aici) sunt calculate de CalSky, pentru detalii riguroase fiind nevoie ca acest site sa fie consultat. Eu am ales o "zona de interes" centrata pe Bucuresti si cu o raza de 100km.

Doar ca reminder deci:

Tranzite ISS-Luna:

1 Iulie
3 Iulie

Tranzite ISS-Soare:

1 Iulie
4 Iulie
5 Iulie
8 Iulie
9 Iulie

Tranzitele cu Luna si Soarele de pe 1 Iulie sunt destul de nefavorabile (ca dimensiune a ISS unghiulara) insa "evenimentul" consta in surprinderea a doua tipuri diferite de tranzite intr-o singura zi.
Altfel, cel mai favorabil tranzit "lunar" este in timpul zilei (!!!) pe data de 3 Iulie, cu ISS avand 52".
Cel mai favorabil tranzit solar ar fi pe 9 Iulie cu ISS la dimensiunea unghiulara de 60" !

Oricum ar fi, e posibil ca cele de pe 1 Iulie sa nu poata fi observate datorita vremii, cat si a altitudinii joase a Lunii in cazul evenimentului ISS-Luna.
Sa speram ca avem totusi sanse la celelalte.
Pare a fi o perioada propice unei trilogii/quadrologii :) de fotografii "tranzitorii".

Cer curat si seeing perfect,
Max