-----------------------------------
dmtr69
12 Iul 2013 20:13

East Veil-&quot;first light&quot; nou telescop
-----------------------------------
Salut! 
NGC 6992-captura din 10 iulie-una din rarele nopti cu cer curat-insa dupa ora 1(cred ca sunt pe cale de disparitie). Am testat noul tub optic-un newton SW 150/750 PDS.
 -Intai a trebuit sa repun montura in pol- prin metoda driftului. Am facut-o cu ED80-ul si cu ocularul cu reticul(mult mai comod decat cu un newton)-pana cand timp de 5' steaua nu a avut drift. Ar fi trebuit sa-l las macar 10' sau sa folosesc un barlow. Data viitoare am sa verific direct cu newtonul.
-Tubul optic l-am colimat cu tub chesire. Colimatorul meu laser trebuie colimat.
-montura: HEQ5 -EQMOD
-Camera folosita-Canon 1100D("a")+Baader MPCC+filtru Baader Moon&Sky glow. Aparatul cred ca "este pe duca"-pe imagini(light sau flat) este foarte vizibila o retea de linii verticale. Cadre-20x300" ISO 800-pana am ajuns la meridian. Focalizare cu Bahtinov pe Vega, prin fotografii succesive(modul live-view are probleme). Captura prin Backyard EOS.
-Ghidaj: luneta "finder" de 50mm f/4+ALccd5+PHD. Am luat-o de pe refractor si am pus-o pe newton in locul finderului, dar nu i-am aliniat axa optica cu cea a telescopului principal(posibila o rotatie a campului). Graficul PHD a fost surprinzator de neted(mai bun decat atunci cand foloseam ED80-ul), totusi stelele nu au iesit chiar rotunde. Cauza? Bine ca s-au mai rotunjit in DSS.
-Procesare: DSS, Nebulosity3, PS CS2.
Incadrarea nu este prea reusita. Pozitia reala este verticala, insa pe net am vazut-o in toate pozitiile posibile.

Cer senin!
Marius