-----------------------------------
Niky360
13 Iul 2013 15:38

Observatii prin 114/900
-----------------------------------
Salutare tuturor,


Cum de un an si jumatate detin un telescop cu diametrul de 114mm si pentru ca este un telesop accesibil multor bugete, o sa imi pun observatiile prin acest intrument aici pentru a ajuta persoanele care doresc sa achizitioneze un telescop.

O sa incep cu ultima observatie pe care am facut-o si anume cea din noaptea de 10-11 iulie.

Data: 11 iulie 2013
Orele: 01:30 - 03:00
Transparenta: 7-8/10
Seeing: 3/5
Magnitudine limita: 5.26 la ora 01:45 ; 5.36 la ora 02:55 
A fost o seara excelenta din punct de vedere al conditiilor atmosferice , in mod normal transparenta este scazuta, iar mag. limita o am in jur de 5.07 , poate mai ajung si la 5.19 , dar deja o mag. de 5.36 e aur.

Am inceput cu Galaxia Andromeda - M31 - prin ocularul de 25mm nucleul era usor vizibil , iar bratele erau si ele vizibile cu greu. Companionul sau , M32 , era si el vizibil usor cu privirea directa.

Al doilea obiect observat a fost M57 - aici am folosit si ocularul de 25mm cat si cel de 10mm , cu cel de 25mm structura de inel se vedea destul de greu din cauza dimensiunii mici a nebuloasei , dar cu cel de 10mm strucutura era vizibila foarte usor.

A urmat M27 - la 36x (deci cu ocularul de 25mm) nebuloasa prezenta detalii destul de frumoase avand in vedere ca observam din Bucuresti , contrastele dintre diferite zone ale nebulozitatii erau vizibile usor.

Si ca tot eram aproape de constelatia Saggita am tras un ochi si catre M71 - un roi cu stralucire scazuta care poate fi scapat usor , dar vizibil la fel de usor daca sti unde sa cauti.

Ultimul obiect vizitat a fost Roiul dublu din Perseu - de obicei din cauza calitatii cerului din Bucuresti acest roi dublu isi arata frumuseatea, dar nu la nivel maxim , undeva mediu. Totusi acum am prins o seara excelenta din acest punct de vedere , la 36x reuseam sa vad cu vederea periferica cam ce vedeam cu privirea directa pe un cer de tara , o multime de stele erau vizibile foarte usor si am ramas oarecum socat la cat de bine se vedea roiul. 


Cu cateva zile inainte am reusit sa identific si cometa C/2012 F6 Lemmon care straluceste undeva la 9.5-10 adica la limita , abia am reusit sa o identific fiind vizibila foarte greu.


O sa postez mai tarziu o lista cu obiectele Messier observate, dar si cu planetele unde o sa scriu si cateva despre ce am vazut la ele.