-----------------------------------
jimao22
13 Iul 2013 21:26


-----------------------------------
Asa cum se intampla de cele mai multe ori cand avem o noua jucarie (astronomica in cazul de fata), nu putem sa ne bucuram de ea la inceput din diverse motive. Vremea rea este de obicei unul din ele. In cazul meu au mai fost si altele. Asa incat abia acum cateva nopti am inceput sa fac ceea ce doream sa fac mai demult - sa incep sa setez programele in noua configuratie, sa calibrez telescopul, sa instalez si sa invat sa lucrez cu programele noi sau cu cele ce imi propusesem sa le invat cand o sa vina vremea lor.
Am vrut sa deschid un topic nou referitor la o problema de guiding pe care am intampinat-o cu aceasta ocazie. Ghidajul il fac de obicei folosind MaximDL. Uneori imi da o eroare care exprima faptul ca steaua-ghid nu s-a miscat suficient (<5 pixeli) ca sa poata face calibrarea cum trebuie. Serile trecute, in pofida oricaror modificari la setarile avansate ale programului, mesajul era acelasi - "star moved < 5 pixels". Am insistat sa fac totusi poze asa, crezand ca ghidajul o sa mearga cumva.
Am facut o singura expunere la M51, la 900 de secunde, fara dark, fara flat (se si vad 2 gogosele pe senzor de la praf). Poza (vezi mai jos) nu mi-a placut fiindca stelele nu erau punctiforme, ca si cum telescopul nu ar fi fost focalizat bine / ghidajul nu ar fi fost bun / telescopul ar fi fost necolimat.
Profund dezamagit de rezultat, am mai trebaluit un pic pe langa telescop si am plecat in casa. A doua zi, pe lumina, dezamagirea s-a transformat intr-o mare bucurie fiindca am vazut ca uitasem cu o seara inainte sa cuplez camera de ghidaj la montura prin portul ST4, asa incat expunerea mea a fost neghidata. Nu stiu cum ar trebui sa arate o expunere neghidata de 900 de secunde, dar mie imi arata tare bine cea facuta aici. Concluzia este ca e o MARE diferenta intre un pilon fix impreuna cu o punere in pol facuta decent, pe de-o parte si un trepied pe de alta parte. Abia astept sa fac niste poze in care totul sa mearga ceas.
O alta observatie, utila pentru cei ce isi vor face observator. Peretii interiori sunt vopsiti in alb, asa cum bine stiti. Arata bine si senzatia de spatiu marit este pregnanta. Problema este ca noaptea, lumina monitorului de la telescopul de comanda se reflecta in ei si se amplifica, crescand poluarea luminoasa interioara, indiferent cat de mica ar fi lumina setata din monitor sau ce filtre soft sau hard as folosi. Cu prima ocazie, am sa schimb culoarea cu una mai inchisa.
Un update al constructiei - am dat acoperisului o panta usoara, catre spate, ridicand profilele de acoperis pe un patrat de lemn montat pe cadrul mobil de deasupra intrarii, iar spatiile ramase deschise pe lateral, intre acoperis si cadrul mobil le-am umplut cu polistiren expandat taiat in forma de pana cu un fir de nichelina fierbinte. Dispozitivul l-am facut dintr-un vechi aparat de pirogravura.
Aveti aici - http://www.youtube.com/watch?v=RV2MrJAv9Vk&feature=youtu.be un filmulet cu instalatia de taiat polistiren in functiune. Treaba cu inaltarea mi-a luat o zi plina de munca (sambata trecuta).
Astazi am pus o "aplecatoare" in fata intrarii in observator - o alta zi plina de lucru. Nu era strict necesara dar parca vreau sa ma ocup si de designul exterior al cladirii. 
In curand am sa montez motorul de la acoperis. Cand o sa incep lucrul la automatizarea efectiva, am sa postez observatiile mele aici. 
Pana atunci, numai bine.