-----------------------------------
catalin dumitru
17 Iul 2013 18:00


-----------------------------------
Cu siguranta seria PRO sau EQ de la Skywatcher nu intra in categoria ''apchro''  :) .

Din ce am intrebat pe la dealer-ii ce activeaza pe forum , PRO-urile si EQUINOX-urile au o calitate ridicata si constanta , ceea ce ma face sa dau tot mai aproape tarcoale la un 120 EQ . 
Banuiesc ca nici PRO-ul de 120 nu are calitatea opticii mai slaba.

Dar intai sa ma satur de acromatele din dotare . Inca ma mai minunez de unele observatii , si asta din buricul targului .

Blurr-ul e deranjant mai mult la observatii terestre diurne , la grosismente mari si foarte mari. Dar asta se intampla foarte rar , turbulenta atmosferica face imposibila observarea pe timp de zi la peste 45-50 X .
Eu unul , observ fierberea imaginii si la 10-15 X , a obiectelor aflate la distanta.

In legatura cu analogia , la oglinzi aberatia de sfericitate e cam aceeasi indiferent de lungimea de unda.

La lentile se cam impute treaba iar la acromatele rapide fortate la mariri mari , ''mirosul'' devine insuportabil.

Eu , cu un RFT 102/500 SW , am reusit sa observ diviziunea lui Cassini la 100X si umbra Europei pe Jupiter (credeam ca e pata rosie :) ) cu un binocular de microscop modificat pentru imagini drepte .

Cred ca mai mult de atat nu se poate cu RFT-ul.

Cu 102/1000 , e ca si cum as fi trecut de la Feteasca la Muscat de Hamburg.

De la eventualul APO ma astept sa-mi cada ochii in gura , sa-mi scap limba pe gat si sa ma ia cu calduri ca la prima intalnire  :D .