-----------------------------------
URANUS7
19 Iul 2013 14:57


-----------------------------------
Foloseste sau nu filtru Ha pt. protuberante?

Valy, relativ la aceasta poza: 

http://www.unigraph.de/images/Instrumente/6zollunifebr2006_3.jpg

Dl. Harald face comentariul :

The secondary focus with a CCD camera. On the dovetail connection for LID can be seen, at intermediate silver ring on the left side of a small out-standing pen. This is the exact adjustment of the lever Halphafilterwinkels in the beam path. 

Deci DA...insa este o foarte interesanta combinatie intre elemente de tip reflector si obiective refractive iar dupa cum am vazut eu dupa imaginile obtinute, "hibridul" pare foarte eficient.
Nu am inteles inca felul cum evita supraincalzirea in sistem, oglinda secundara fiind substituita de sirul de obiective refractive care ajuta in final la obtinerea proiectiei focale secundare. Exista in sistem si un fel de "iris reglabil" iar sistemul pare sa se fi dezvoltat in timp, in final pana la a avea ambele variante, atat pentru H-alpha cat si pentru proiectie in lumina alba.
Nu am identificat tipul de filtru (aproape sigur un filtru de tip ETALON, greu de realizat si probabil destul de scump). Avand in vedere ca sistemul dispune de un obiectiv cu un diametru neobisnuit de larg (comparativ cu "specimenele" Lunt), una peste alta, daca este corect realizat, acest sistem este cu mult mai ieftin si mai performant. Este parerea mea doar. :)