-----------------------------------
neox
19 Iul 2013 15:48


-----------------------------------
Hehe n-as zice mult mai ieftin :wink: , performant insa da. Uitati-va la montura care tine unigraph-ul de 225mm :shock: plus inca un Newton de 400 pentru lumina alba presupun dupa filtrul Baader? din fata. 

Daca dati click pe linkul "Instrumente" din stanga paginii, in partea de jos sunt niste scheme si cateva explicatii.
In esenta instrumentul e un coronograf modificat prin adaugarea unei diafragme in plus fata de cea Lyot chiar in planul conului de obturare a fotosferei. De asemenea lentila de camp clasica la sistemul Lyot a fost eliminata si folosit un singur obiectiv care reproiecteaza imaginea soarelui si a discului ocultator intr-un al doilea focus. Filtrul etalon e aproape de ocular. Din cate am inteles Herald a experimentat continuu facand observatii si prin inlaturarea conului de ocultare pentru restul discului solar pastrand diafragmele care fac sa elimine la maxim luminozitatea cerului. De asemenea am observat ca a experimantat cu doua filtre, un HUC si un OIII combinate si 'tunate' sa obtina imaginea protuberantelor in culoarea naturala violacee din timpul eclipselor. 
Nu am gasit exact alte detalii despre etalon altele decat ca pentru observatii la protuberante e suficient o banda de 1nm pentru Unigraph, dar presupun ca foloseste banda mult mai ingusta la imaginea discului in Ha.
Inca un amanunt fata de Lyot clasic, din cauza ca sistemul are focala primara mare conul de oculatie se poate regla excentric pentru a observa detalii de pe o anumita portiune a limbului solar imaginea fiind formata cat mai mult de partea centrala a opticii pentru performante maxime.

Pentru detalii mai amanuntite cred ca un email ar rezolva problema pentru entuziasti :) 
Ce e acolo e pasiunea si munca de-o viata si ma indoiesc profund ca o sa apara asa ceva comercial. E un observator solar in toata regula, poate nu la nivel de "research grade" unde etalonul are tolerante si omogenitate draconice :), dar in orice caz suficient sa ramai cu gura cascata.
Ce imi place cel mai mult e ca sistemul e gandit sa poti experimenta mereu cu el, sa-l imbunatatesti pe ici pe colo, sa explorezi mai multe posibilitati. Nu cred ca vrei sa iei surubelnita si sa incepi sa faci asta cu un Lunt sau Coronado  :mrgreen: .