-----------------------------------
Teo
24 Iul 2013 18:29

Luneta &quot;RA&quot;
-----------------------------------
Va salut.

Dupa o absenta putin mai lunga pe forum dar si in activitatea ATM revin cu un nou proiect initiat mai demult dar lasat deoparte din lipsa de componente.
Astazi insa a venit timpul sa ma ocup si de el.
Este vorba despre o luneta de mica apertura, 48 mm lentila ( 46 mm apertura utila dupa montarea in celula ) cu focala f/11.

Obiectivul este un dublet Fraunhofer acromat, lentilele fiind lipite intre ele ( probabil cu Balsam de Canada). Lentila divergenta este alcatuita dintr-un sortiment de sticla optica numit "flint greu" si are in componenta ceva mai mult plumb dupa cate am inteles. Aceasta proprietate ii confera o densitate mai mare dar si o nuanta usor galbuie, care insa nu este sesizabila atunci cand privim prin ea spre infinit.

Pentru ca obiectivul are aceasta usoara nuanta spre galbui si pentru ca intentionez sa o utilizez in special in observarea si fotografierea Soarelui (dar nu numai), am decis sa numesc aceasta luneta dupa zeul egiptean "RA", pentru ca si Soarele nostru are o nuanta usor galbuie, exact ca sticlele lunetei mele.  :) 

Optica este produsa in Romania si poarta "marca Zoth", deja binecunoscuta printre noi. :wink: 
Intr-adevar am acest dublet lipit de la domnul Zoth caruia ii multumesc pe aceasta cale.
Dansul a testat-o si pe bancul optic iar rezultatele au fost cat se poate de bune.
Lentila a fost produsa candva pentru scopuri militare insa acum va deveni o micuta luneta astronomica. Sa speram insa ca va avea o mare "putere de foc" cu cadenta sporita in oferirea imaginilor astronomice care sa ne incante pe viitor.   :D 

Proiectul incepe prin construirea celulei metalice a obiectivului, deoarece lentilele au venit "dezbracate".
Proiectarea a fost facuta de tatal meu iar executia de un fost coleg al sau care acum e pensionar.
A durat mult pentru ca este greu sa te rogi de fostii sefi si mai ales sa faci rost de materiale.
Cand credeam ca nu mai sunt sperante pentru finalizarea monturii, am primit telefonul care mi-a adus vestea cea mare.
Acum, avand si celula metalica va prezint si voua inceputul proiectului.

Va atasez mai jos cateva fotografii precum si doua filmulete.

Sa fie intr-un ceas bun.  :D 

Teo