-----------------------------------
Sorin Sfartz
02 Aug 2013 23:36


-----------------------------------
La prima testare am incercat sa pun "steaua" la cca 30m distanta. Problema pe care am descoperit-o este ca luneta mea nu are suficient backfocus asa ca nu am putut testa cum arata punctul luminos la 30m distanta.
La vreo 50m am reusit sa focalizez imaginea in ocular prin oglinda diagonala. Vizual imaginea semana cu o stea, insa imaginile intra si extra focale nu difereau cu nimic fata de testul pe stelele reale in conditii de turbulenta atmosferica. Probabil, pamantul era prea cald si producea curenti de convectie.

Am incercat sa fac niste poze, dar fara oglinda diagonala - care nu este prea buna. A trebuit sa "lipesc" toate tuburile prelungitoare pe care le-am gasit, pentru a reusi sa focalizez cumva imaginea stelei. Cum nu prea am stiut cum se fac poze in astfel de situatii, pentru a obtine o oarecare marire, am facut o proiectie prin ocularul Hyperion de la Baader, care permite fixarea camerei prin niste inele adaptoare. 
Am pus mai jos pozele stelei "in focus" pentru expuneri de 0.1", 025" si 4". La 4" se vede clar deja un halou produs de reflexiile interne din tubul pvc.
Din cauza turbulentelor imaginile intra si extrafocale nu au iesit prea bine. 
E interesant ca apar atat in focus cat si in imaginile defocalizate niste culori pe care vizual nu le-am detectat. Trebuie sa verific alta data daca sunt din cauza ocularului sau a descentrarii ocular/camera (tuburile prelungitoare cam lungi nu puteau tine centric sistemul ocular/camera), sau poate chiar a lunetei.

Ma gandesc sa slefuiesc mai bine tubul din pvc si sa-l revopsesc. Apoi sa schimb ocularul acela cu unul de microscop daca o sa gasesc unul. Si poate sa adaug o diafragma.