-----------------------------------
Stanescu Octavian
06 Aug 2013 10:13


-----------------------------------
sa fabrici smoala cu proprietati optime este si asta o meserie aparte . 
Smoala tare  din romania am primit si eu dar am refuzat cea cu rumegus . pot spunr ca e foarte greu de lucrat cu cea tare ... are temp de topire ridicata presarea se face greu in apa foarte foarte fierbinte .
iar la lucru producel la inceput  suprafata brazdata de" canale" asta din cauza ca se produc acumulari de mogaldete albe 2-3mm diam  (cauze necunoscute de mine) care opun mare rezistenta pe sticla .
daca insisti si lucrezi in continuare cu cant mica de ceriu recirculat  va merge mai bine dupa ce se uzeaza si se face maroniu . dupa adaugare de otet merge perfect cu ceriu uzat iese suprafata fina si fara bord rabatut si poate corecta si astigmatism lucru imposibil la smoala moale.
Smoala de firma este altfel are alt miros se simte rasina de pin natuarala parca esti in padurea de brazi. la temperatura mediului e foarte casanta dar la incalzire se preseaza usor . iarna se lucra cu nr63
vara pe canicula 73 sau mai mult .  nu da bord rabatut decat 63 pe caldura la peste 30 garde .

Aculap e mai greu de pus in functie daca lasi nepresat nelucrat  are tendinte de pierderea formei la niv nanometric . dar da cea mai fina suprafata se vede pe secundare de cass la testele pe focare lungi.