-----------------------------------
Dbird
06 Aug 2013 13:11

Prindere pe trepied ( binoclu mic cu prisme Roof)
-----------------------------------
Cateodata apare,chiar si  la binoclurile de categorie mica, necesitatea montarii pe un trepied.  Mai ales in cazurile cand puterea de marire este mai mare de 8-10 ori.  Desi penibil la prima vedere, un astfel de sistem va putea fi montat pe unul din trepiedurile usoare din aluminiu pe care le mai avem prin casa ele fiind neutilizabile cu alte echipamente mai grele si deci uitate prin vreo debara. Eu am simtit nevoia in cazul binoclului meu TCM 16x32. Astfel vom &#8220;mari&#8221; calitatea detaliilor atat in terestru cat si in astro. Iata cum am facut.
1-	Piulita in sine poate fi o gaura filetata intr-o rondea de plastic (de grosime circa 8mm si diametru de circa 14mm) cu un tarod, sau recuperate  de la alte aparate foto vechi. Eu am folosit plastic, caci se lucreaza usor si greutatea unui astfel de binoclu este suportata fara probleme (in general la acesta gama de binocluri ea este de   circa 300 g). De preferabil gaura in sine trebuie data lejer excentric (vezi poza BinoclulPliat.jpg) pentru a asigura plierea corecta a binoclului si in acelasi timp si orizontalitatea sa la montare pe trepied.
2-	Se degreseaza bine cu alcool corpul binoclului (locul de prindere) cu mare atentie insa , pentru a nu patrunde lichid in corpul interior  (folositi foarte putin alcool). Se degreseaza si piulita confectionata in prealabil.
3-	Se lipeste cu Poxipol piulita pe bratul binoclului (eu am preferat bratul drept caci aici sunt cuplurile cele mai mari cand reglam cu mana dreapta clarul si dioptriile !). Atentie la pozitia efectiva de lipire, acesta va trebui sa asigure la montarea pe trepied atat o pozitie cat mai orizontala a binoclului cat si &#8220;strangerea&#8221; corecta a bratelor binoclului cand il bagam in etui.
4-	La final am acoperit cu 5-6 straturi de banda izolatoare incercand sa imbunatatesc estetica dar in acelasi timp sa adaog un &#8220;inel&#8221; de prindere suplimentar (daca din diverse motive lipitura s-ar dezlipi, binoclul ar ramane totusi agatat in acest bandou de izolir nepermitand caderea !).
5-	Functie de suprafata cauciucata a trepiedului in unele cazuri e bine sa confectionam si o &#8220;saiba&#8221; din cauciuc moale (de maxim 1mm grosime) ce trebuie montata intre &#8220;piulita&#8221; de pe binoclu si sina de prindere a trepiedului (se face astfel o mai buna aderenta si respectiv imobilizare intre cele doua).
6-	Astfel binoclul este gata , acum el poate fi prins de orice trepied dorim si &#8220;adaosul&#8221; adus de noi nu va incomoda nici utilizarea lui &#8220;din mana&#8221;.
Doar o idee, relativ simpla dar cu rezultate interesante. Mai jos atasate cateva poze.

Cer senin tuturor!