-----------------------------------
Regele IONESCU
06 Aug 2013 19:43


-----------------------------------
Salut! Postez aici, ca să nu mai deschid un topic(nici nu &#537;tiu unde să-l deschid). Am citit toată discu&#539;ia, toate replicile de până aici, &#537;i mi-a luat ceva timp! (Pu&#539;in offtopic: mă deranjează că au fost &#537;terse replicile celor care nu mai sunt membrii forumului. Ori &#537;terge&#539;i cu totul, să nu se mai vadă nici urmă, ori lăsa&#539;i, ca să în&#539;elegem ceva.)

Problema mea: 
Vreau să îmi construiesc un telescop pe care să îl folosesc predominant la astrofotografie, la început planetară, dar să pot să văd &#537;i ceva deep. Observa&#539;ia directă mă intersează mai pu&#539;in. Nu am nici un fel de experien&#539;ă practică, afară de cea teoretică(adică am citit cam tot ce se putea citi) în construirea instrumentelor optice, nu am &#537;lefuit niciodată o oglindă. Prima ispită este să încep cu o oglindă cât mai mare posibil(dacă tot o fac, să o fac mare, pentru că nu &#537;tiu dacă voi mai face alt instrument). Am găsit sticlă flat de 20mm, la un magazin. Vânzătorul a zis că nu poate să mi-o taie rotundă, dar poate să îmi taie pătrate de orice dimensiune. Îmi vine să îi cer să îmi taie două pătrate de 35x35 cm. Acum, voi ce îmi recomanda&#539;i, cât de mare să fie prima(&#537;i probabil ultima) oglindă? De vreo câteva zile mă chinuie această dilemă: a&#537; începe cu o oglindă mică, să îmi fac mâna pe ea, dar nu a&#537; vrea să fie prea mică, vreau totu&#537;i să fac astrofotografie cu ea, să fotografiez planete &#537;i ce s-o mai putea. Dacă încep cu o oglindă mică, sigur o să vreau să mai fac &#537;i una mare. Dar dacă încep direct cu aia mare, nu muncesc mai pu&#539;in, nu economisesc bani &#537;i timp?

Vă rog în principal să îmi spune&#539;i cu ce să încep, cât de mare să fie prima oglindă? Să mă mul&#539;umesc cu un newtonian sau să încerc un Schmidt-Cassegrain?

Mul&#539;umesc!
Cristian.