-----------------------------------
Dbird
08 Aug 2013 10:46


-----------------------------------
Binoclul IOR este un binoclu foarte rezistent si bine construit. Pentru el merita sa studiati si o alta idee respectiv cea pe care am avut-o initial (dar din lipsa de colier am renuntat).
Exista in comert niste coliere de prindere (ca cel din poza) cu surub. Cei care au avut Dacii 1300 le stiu , de exemplu colierul de prindere furtun apa (cel cu termostat) sau colierul de prindere al pipei in capul carburatorului. Se gasesc la orice magazin de piese Dacia si sunt foarte ieftine si au diferite diametere. Ele se pot desface , nedistructiv si in consecinta se pot monta in mai orice parte a binoclului dorim (inclusiv de partea port prisme, daca este metalica).
De acest colier se lipeste "piulita" (de preferinta o piulita metalica care se sudeaza ferm pe exteriorul colierului. Se croieste si un colier din cauciuc ce va fi pus (lipit eventual) pe interiorul colierului metalic astfel incat acesta din urma la strangerea pe binoclu sa nu strice materialul si sa asigure si o aderenta perfecta. Marele avantaj ar fi ca sistemul poate fi demontat rapid deoarece strangerea se face cu o simpla surubelnita. E putin mai mult de munca dar e mai rezistent. Posibil sa faceti un sistem de 2 astfel de coliere care sunt legate intre ele cu corpul "piulitei".
Doar o idee de studiat  :)

ATENTIE : Un astfel de sistem nu se monteaza pe binocluri care au tuburi din plastic deoarece la depasirea fortei de strangere pot aparea crapaturi! De asemenea si la la cele metalice "strangerea" colierului se va face totusi cu atentie fara a forta prea mult !

Later Edit:
Se pare ca exista mai multe tipuri de coliere interesante de exemplu : 
http://www.colier.ro/