-----------------------------------
cmatei
09 Aug 2013 07:42

halouri albastre ?
-----------------------------------
Am urmatoarea problema, va rog o parere: in toate aranjamentele de mai jos, imi apar in imagini halouri in jurul stelelor, numai prin filtrul albastru.
Newton 200 F/5 + Baader RCC + roata de filtre + fereastra optica clear QHY + QHY9
Luneta Megrez 90 f/6.2 + TSflat2 + roata de filtre + fereastra optica clear QHY + QHY9
Luneta Megrez 90 f/6.2 + TSflat2 + roata de filtre + fereastra optica clear Astronomik + QHY9

Daca ar fi o simpla reflexie, dupa dimensiune ar trebui sa fie aproape de senzor. Suprafata cea mai apropiata de senzor e chiar fereastra CCD-ului, la cativa mm. Chiar admitand o posibila reflexie acolo doar in albastru, ar trebui sa fie foarte dependenta de magnitudinea B a stelei, ceea ce nu pare sa fie cazul. In plus, s-ar intampla la toti utilizatorii de QHY9/KAF-8300 ceea ce iar nu e cazul - doar sa am eu o camera foarte speciala. Nu elimin varianta asta, dar imi pare improbabila.

Reflexie in corector, sau intre filtru si corector, iarasi e greu de crezut, se intampla cu doua corectoare diferite, la distante diferite, si tot doar in albastru. Singura alta reflexie posibila e chiar intre suprafetele filtrului, dar nu am altul cu care sa testez.

Ceea ce ma duce la urmatoarea teorie: e posibil ca halourile sa fie IR ? Teoretic, filtrele Baader blocheaza IR pana la cel putin 1200nm. Daca ma uit insa la stelele care au halouri si iau  magnitudinile J si K (1.22, 2.19 microni) din catalogul 2MASS, au magnitudini mult mai mici (5-7 in K) decat cele care nu au sau e mai slab. La cateva stele la care am gasit si magnitudinea in B, haloul e mai degraba proportional cu magnitudinile din IR decat B.

Am sa incerc sa montez de test filtrul UV/IR-cut (L) inaintea corectorului, numai ca si el e masurat tot pana la 1200nm.

Aveti vreo sugestie ? E destul de frustrant, imaginile in B sunt cu greu utilizabile.