-----------------------------------
tavi 84
18 Aug 2013 12:55


-----------------------------------
Postez aici deoarece nu are sens sa incep alt topic pe aproximativ acelasi subiect(constructii instrumente cu piese optice "recuperate").Azi,pentru prima data in cei aproape 4 ani de cand trec duminica pe la "piata de vechituri" din Roman a aparut de vanzare un obiectiv de luneta.Domnul care il vindea cerea initial 15 lei,insa la negociere am obtinut un pret de 10 lei.Nu sunt sigur ca stia ce vinde,deoarece il pusese la vanzare printre alte nimicuri,acoperit de praf,iar eu nu l-am intrebat pentru a nu-mi ridica pretul.Ce imi atrasese atentia era inelul de spatiere dintre cele doua lentile,foarte subtire,dintr-un plastic maroniu-galbui semitransparent.La prima impresie parea un obiectiv de 6 cm,circa 70 cm distanta focala,in celula de plastic negru.Avea urme de demontare(o crapatura in dreptul gaurii de fixare),probabil fusese atasat prin nituire pe tubul lunetei.Acasa,dupa curatare,am masurat un diametru de 61 mm al lentilelor,cu o latime de 3 mm a crownului pe margine si circa 5,5 mm pentru flint.Inelul de spatiere are un diametru interior de 59 mm si o grosime de 0,25 mm,din pacate cu o crapatura care il sectioneaza.Lentilele sunt acoperite cu antireflex albastru pe toate suprafetele,iar cel de pe crown pare sa bata spre o nuanta mai inchisa de violet,decat cel de pe flint.Un prim indiciu a unei calitati ceva mai bune,e ca nu sunt vizibile pe reflexii "ape",asa cum erau vizibile pe obiectivul lunetei marca Fomei,care avea antireflex doar pe flint si era de o slaba calitate(nu putea fi folosit la intreaga apertura,doar diafragmat la 4 cm ,si chiar si asa imaginile stelelor nu aveau un prim inel de difractie complet).Doar crownul are o mica zgarietura de vreo 5 mm pe margine,alte zgarieturi nefiind vizibile in lumina directa,doar in lumina reflectata,pe fata convexa a flintului mai mult,doar cateva pe cea concava,parand urme de stergere!?Celula de sustinere a lentilelor,are 5 nervuri atat pe exterior cat si pe partea interioara de fixare pe tubul lunetei,in model cruce,doua incadrand gaura de prindere.Nedumerirea mea este legata de faptul ca elementul pozitiv este aproape plan-convex,cu o curbura foarte redusa pe o fata,chiar mai redusa decat cea de pe fata convexa a flintului.Partea cu o curbura mai accentuata,pare sa vrea sa adere un pic,la partea concava a flintului,semn ca cele doua raze de curbura sunt destul de apropiate.Modelul optic este deci altul decat Fraunhofer?Sau sa fie alte sticle decat BK7/F2?Oricum cred ca merita sa incerc a construi ceva cu acest obiectiv de vreme ce altii au facut experimente pana si cu lupe de la Baumax.