-----------------------------------
catalin dumitru
20 Aug 2013 00:44


-----------------------------------
Ce sorturi de sticla sunt rau atacate de soda caustica?E vorba de flinturi(uzuale sau cele cu mult plumb)?Ma gandeam sa elimin antireflexul de pe unul cu ajutorul ei.

In general , sticla care are continut ridicat de SiO2 , Al2O3 , oxizi de titan , fosfati , bor , fluoruri , este mai usor de atacat de solutiile de hidroxizi . 

Asta se intampla datorita caracterului acid al acestor ingrediente.

La capatul celalalt , sticla cu mult calcar (de fapt oxid de calciu) , carbonat de sodiu , oxizi si saruri de lantanoide , datorita caracterului bazic , va manifesta rezistenta ridicata la actiunea alcaliilor, si bineinteles reactivitate ridicata in prezenta acizilor.

Desigur ar putea exista si sticle cu caracter neutru . Exista insa  in chimie un fenomen numit ''nestoechiometria oxizilor '' , fenomen care poate da peste cap prepararea multor retete , inclusiv a unor sticle complicate , asa ca din punctul asta de vedere , fiecare sarja e oarecum unica.

Eu am reusit sa indepartez antireflex albastru-violet cu acid azotic concentrat si asta s-a intamplat atat de repede ca nu a avut timp sa atace sticla .

Cred ca era vorba de R4 de la un Clairaut de binoclu.