-----------------------------------
catalin dumitru
24 Aug 2013 15:14


-----------------------------------
Imi permit sa intervin si eu daca nu e cu suparare.

Cand e vorba de binocluri cu focale lungi la obiectiv , de foarte multe ori decolimarea se datoreaza mai degraba dezalinierii tuburilor ce poarta obiectivele.

Am intalnit si situatii in care in urma unei lovituri nu prea dure , obiectivul s-a miscat in lacasul sau din tubul tronconic.
Asta duce si la descentrarea centrului optic al obiectivului in raport cu cel al ocularului .

Rezolvarea se poate face intre anumite limite si din reglajul prismelor dar ar fi bine de evitat asta.

Uneori e suficienta doar rotirea tuburilor portobiective , bineinteles dupa depistarea surubului de blocare si slabirea lui.

Cum spunea si Zoth , alinierea uneia din lunete cu axa sarnierei , este cruciala in obtinerea unui rezultat favorabil.

De aceea e bine sa nu se umble la prisme decat dupa depistarea canalului corect aliniat , daca acesta exista.

La rotirea corpului portobiectiv cat si la rotirea obiectivului in lacasul sau , e musai de marcat repere pentru reajustari sau chiar pentru reintoarcerea la pozitiile initiale daca e cazul.