-----------------------------------
Niky360
25 Aug 2013 03:30


-----------------------------------
In serile de 2-3 si 3-4 august s-au efectuat 2 iesiri in afara Bucurestiului pentru observatii la care am participat si eu cu ajutorul unui prieten de pe forum caruia ii multumesc si aici.

Transparenta a fost excelenta in ambele seri , iar turbulenta la fel de buna.
In prima seara umiditatea a fost mare , iar in cea de a doua seara a batut vantul destul de tare.
Magnitudinea limita a fost undeva la 6-6.2 din ce tin minte.

Pentru inceput am vazut Luceafarul de Seara a carui disc fierbea puternic ,dar era vizibila faza planetei 80%-85%.A urmat Saturn care se vedea excelent , 5 sateliti erau vizibili usor , iar diviziunea Cassini de asemenea.
La 22:30 am inceput observatiile asupra DSO-urilor:
M3 : era chiar in cupola de lumina a Bucurestiului , avea aspectul unei pate difuze
M4 : destul de palid , vizibil usor ,fara stele componente rezolvate
M6 : un roi interesant de observat mai ales ca are aspectul unui fluture , in apropiere se afla si M7 care de asemena merita vazut. Ambele obiecte sunt usor de observat fiind vizibile si prin finder-ul de 30mm.
M8 - M20 : 2 nebuloase foarte frumoase , M8 are "in dotare" roiul deschis NGC6530 care face observatia mai dinamica , iar M20 are deasupra roiul deschis M21
M9-10-12-14-107 : roiuri globulare din Ophicus , nu am incercat rezolvarea lor, ci doar am vrut sa vad daca le mai gasesc.
M11 : un roi deschis extraordinar are un oarecare aspect globular . O multime de stele componente erau vizibile foarte usor.
M13 : rezolvat usor sub acest cer de tara , cum M92 era in apropiere nu am ezitat sa il vizitez 
M15 : la indemnul unui coleg am observat pentru prima oara acest roi glubular care era rezolvat relativ usor.
M16-17 : alte 2 nebuloase care merita observate
M22-25 : pe M22 l-am gasit din greseala cand cautam M25. M22 iese foarte usor in evidenta fiind un roi globular , iar M25 este un roi deschis usor de gasit.
M26 : un alt roi deschis , dar foarte slab in stralucire aflat in Scutum
M27 : extraordinar de frumos si stralucitor , erau vizibile si usoare constraste intre diferite zone ale nebuloasei
M31-32-110 : toate formeaza un trio frumos , iar M31 pur si simplu umplea campul vizual.
M33 : fara detalii , dao o pata maricica in campul vizual
M34 : un roi deschis in Perseu 
M36-37-38 : roiuri deschise in Auriga , vizibile usor cu stele componete relativ stralucitoare
M45 : observat dimineata inainte de plecare , altitudine joasa , dar frumos de vazut
M51 : cum se afla spre Bucuresti mare lucrul nu s-a vazut fiind foarte greu de identificat. Micul companion era vizibil si el.
M53 : doar in vizita
M57 : aspectul de inel al acestei nebuloase era vizibil usor la 90x
M63 : la fel ca la M53 , in vizita , vizibil destul de greu fiind spre Bucuresti
M81-82 : cele 2 galaxii din Ursa Majoris  erau vizibile destul de usor , dar la fel erau orientate spre poluarea Bucurestiului
M94 : si aici tot in vizita , galaxia fiind vizibila destul de greu. Aceeasi problema ca si mai sus: Bucurestiul
M101 : tot in vizita , Bucurestiul din nou incurca observatiile , galaxia fiind foarte greu de identificat
NGC 7789 : un roi deschi interesant de observat datorita multimii de stele slabe vizibile pe o arie mare.
Roiul Dublu din Perseu : ei bine , aici deja ti se taie rasuflarea, iar pulsul iti creste datorita multimii de stele care ocupa campul vizual.

Pentru toate obiectele de mai sus am folosit ocularul de 25mm  doar la cateva am adaugat si ocularul de 10mm.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

La o saptamana distanta a mai avut loc o iesire,iar de data asta conditiile nu au mai fost asa bune.
Mult praf in aer , nori si o usoara umezeala in aer. Magnitudinea limita era sub 5.80 , iar transparenta proasta.
In aceasta sesiune am incercat identificarea cometei C/2012 F6 Lemmon care stralucea in jurul magnitudinii de 10.5. Prin 114 cometa era foarte , foarte greu de identificat , abia vizibila. Totusi cu ajutorul unui dobsonian de 200 al unui coleg am reusit identificarea cometei , dar se vedea relativ greu. 

Probabil ca daca conditiile erau aceleasi ca in sesiunile precedente cometa se arata si in 114 mult mai usor.



Cer senin!!!