-----------------------------------
dragos.n
27 Aug 2013 02:16


-----------------------------------
O specie mereu pusa pe picior de razboi, nu are decat o singura perspectiva, in opinia mea. Distrugerea proprie. Fie prin razboaie interne, fie printr-un conflict cu o alta specie mai avansata, fie, cazul nostru actual, prin atentia foarte mare data dezvoltarii capacitatilor materiale, capabile sa genereze la randul lor capacitati de distrugere, fara sa se ia in calcul cantitatea resurselor. 

Anul acesta, pe 20 august a fost ''serbata'' data la care resursele regenerabile ale planetei pe un an, au fost epuizate. Traim restul anului imprumutand din resursele generatiilor viitoare. si in fiecare an, aceasta data se serbeaza mai devreme.

Aceasta teorie, dupa care in timp de razboi s-au inregistrat cele mai mari progrese in tehnica, uita sa mentioneze doua lucruri. Unul este motivatia. Al doilea este alocarea resurselor, care e cu totul alta in timp de razboi, decat in timp de pace. Daca la al doilea, lucrurile cred ca sunt clare pentru toti, la primul lucrurile sunt mai complicate. Putem traii toata viata doar cu resursele materiale? Hrana, inbracaminte si atat? nu avem nevoie si de altceva. Pretuim acum tunurile create in vremea lui Shakespeare, sau al lui Van Gogh, sau operele de arta ale acestora?

Cat despre IQ, am si aici niste observatii. Mi-a fost masurat in urma cu niste ani. Era in partea superioara a zonei 120-140. Stiu exact cat, dar nu are nici o importanta. M-a facut asta mai fericit pe parcursul vietii? S-a indragostit vreo femeie de mine ca eram destept? Poate ca una, poate niciuna. Urca cineva in ierarhia sociala doar pe baza de IQ, sau mai degraba pe pupat in ....?

Am sa va mai spun doua opinii, care pe unii ii vor contraria. 

1. Elitismul este baza nazismului, dupa parerea mea.

2. Am ajuns sa cred in Dumnezeu, cu mult inainte de a pune mana pe Biblie, doar pe baza Fizicii, care ne arata unitatea Universului. Aceeasi atomi, aceleasi molecule, formate pe baza unor legi, aceleasi oriunde. Dar, unde exista unitate, nu exista elitism, ci doar trepte de dezvoltare, pe care le parcurgem incet incet, unii mai devreme, altii mai tarziu. Oamenii care fac curatenie, cei care stau la volan si fac aprovizionare sau livrare, strungarii, frezorii, electricienii, si toti ceilalti, se presupune ca au un IQ inferior CEO-ului din firma. Ce-ar fi daca intr-o zi, CEO-ul ar ramane singur in firma, fiind el cel mai destept, sa faca toata treaba singur. Va spun eu ce ar face. Si-ar trage un glonte in cap in urmatoarele 3 zile. Daca nu ar muri de foame si de epuizare pana atunci.

Asa ca, priviti cu simpatie pe cei care sunt mai mici in IQ decat voi. Au aparut mai tarziu. Si nimeni nu garanteaza ca cei ai tineri ca noi nu vor ajunge, unii din ei, mai INTELEPTI ca noi. Si suntem toti parte a unui intreg, numit Dumnezeu, sau Univers, sau ....