-----------------------------------
m3k
28 Aug 2013 12:43


-----------------------------------
@Teo Diafragmele sunt plasate bine, focuserul e cel care vigneteaza. Care este ocularul cu cea mai mare focala si ce diagonala folosesti ?

Acesta era telescopul meu st120/600, cu focuser de 2", cu un ocular de 30mm si o diagonala de 2" in focus la infinit. (am masurat exact :) ). Vignetarea depinde de diagonala si ocular, dar oricum daca nu are vignetare are un camp complet iluminat aproape de 0. 

De aia am spus ca este un kitsch, cumperi un telescop care se recomanda "rich field" si spune ca ofera campuri largi si frumoase, dar doar punctul central este complet iluminat. (ca la un catadioptric planetar) Pui un ocular de 2" cu un field stop de 35mm si din aia 3,5cm oare cata iluminare o sa ai in ultimii 2cm spre ex, daca doar punctul central are 100% luminozitate. Vizual se pare ca ochiul abia poate detecta o scadere de 50% iluminare dar odata cu scaderea iluminarii la un refractor rapid cresc aberatiile, pe care ochiul le observa, ori ca stele ne-punctiforme ori ca o scadere de contrast.