-----------------------------------
catalin dumitru
28 Aug 2013 19:28


-----------------------------------
Amicul OptikOla a gasit in bazarul din Bacau un tub tronconic tras in cauciuc verde , provenit de la un binoclu 20X80 .

Obiectivul nu avea sticla zgariata dar lipsea antireflexul de pe exterior iar cel de pe flint era julit rau in toate directiile.

L-am luat la mine sa vad ce se mai poate face cu el. Focala s-a dovedit a fi de 320 mm , deci f/4 !!

Dezamagire totala . Am indepartat cu acid azotic restul de coating de pe R4 si cu ocazia asta am constatat ca nu era un antireflex verde in adevaratul sens ci un ruby-coating depus invers , daca pot sa ma exprim asa.
Privit prin crown , coating-ul aparea verde dar din spate era colorat magenta  :) 

Dupa curatare am facut un test pe hartie milimetrica si am constatat un defect grav de executie , chiar in zona centrala a dubletului , pe un diam. in jur de 15 mm.

R1 si R4 parand a fi in regula , defectul poate fi o umflatura centrala pe R3 sau o adancitura pe R2.

La mai mult de 15X , imaginea prin el devine cetoasa , lipsita de contrast , si cred ca e rezultatul unei subcorectii babane peste care e suprapusa focala prea lunga a zonei centrale care face distorsiune in forma de butoi pe hartia milimetrica.

La 10X , prin ocularul meu cu camp concav , apare foarte clar defectul zonei centrale , care nu poate fi focalizata nicicum.  Parca ar fi pus cineva un mic menisc corector tip Konig imediat in fatza obiectivului.

Crown-ul mai mic in diametru decat flint-ul , cu vreo 0,7 mm si lipit excentric , dar asta poate sa nu fie neaparat un defect.

Celula obiectivului , absolut oribila , din cel mai prost plastic , fara inel de fixare , lentilele fiind tinute in loc cu ceva asemanator adezivului 'CODEZ' , din ala pentru tuburile PVC de la instalatii sanitare. Si mirosul era acelasi.

Si asta fiind doar o bucatica de binoclu.
Ma intreb ce porcarii as mai fi gasit daca as fi avut pe mana toata panarama.