-----------------------------------
zoth
31 Aug 2013 21:30


-----------------------------------
Ai avut tu ghinion, ca si dragos.n cu al lui.

Valy, presupunerea ta e hazlie de-a dreptul   :lol: 
Ceea ce spune Catalin in ultimul post reprezinta exact "calitatea" optica si mecanica a unui binoclu chinezesc din clasa ieftina si medie.
Defectele optice, asamblarea imprecisa, proasta prelucrare a suprafetelor optice sunt mascate de regula cu straturi antireflex din abundenta (ieftine in ziua de azi) la fel cum imprecizia mecanica si folosirea materialelor de proasta calitate sunt mascate cu multa vaselina lipicioasa.
Din pacate este un adevar pe care amatorii de la noi nu prea vor sa-l invete ...
Si experienta traita de Dragos este reala, eu insumi am trecut prin ea cu un binoclu mult mai fitzos daca ar fi sa ma iau dupa brandul ce era trecut pe el. Dupa nici 2 ani binoclul a inceput sa piarda colimarea si am fost nevoit sa renunt la el. De atunci nu vreau sa mai aud de binocluri construite in plastic.
Cred ca am mai spus pe aici dar o sa repet: binoclul meu actual, un 7x50 ZOMZ cu focus individual pe oculare are venerabila varsta de 42 ani si pastreaza si acum colimarea din fabrica. Nu mai vorbesc de calitatea optica si mecanica.

Haideti sa va arat ceva: in imaginea de mai jos vedeti un obiectiv dublet acromat ce provine de la un binoclu ce nu a mai putut fi reconditionat si care dateaza de acum 108 ani.
Obiectivul are aparenta unei lentile plan-convexe dar totusi e un dublet lipit.
Imi poate spune cineva cum si unde este lipit acest obiectiv?