-----------------------------------
larrylart
30 Dec 2006 21:56


-----------------------------------
Turbulenta din atmosfera ma impiedica sa obtin un focus bun. Nu e vorba numai de un shifting xy dar si in-out. 
Eu folosesc un program dslr-focus care imi da informatie despre  intesitatea distributia unei stele care o folosesc ca punct de focus. Cu el iau poza dupa poza la rezolutie maxima pana ajung la o valoare peak. Acum problema e ca fara sa mai umblu la mecanismul de focus (si dupa ce l-am lasat sa se "raceasca" - sa atinga echilibru mecanic ) la fiecare poza pe care o maxumul de intensitate al stelei rspective pe care fac focus variaza cam cu 30-40%. Suprafa radiala variaza si ea dar mult mai putin - deci e vorba mai mult de de o schimbare de focus in-out decit xy.

Acum nu stiu exact cum sa o interpretez cauzele mai bine - cred ca asta se datoreaza mai mult concentratiei mari de vapori de apa din atmosfera dar faptul ca variaza impune neomogenitatea si vint care ii misca la mare altitudine. 

De asta caut poze satelit cu vapori de apa cit ai bune si recente ... numai pe baza lor pot sa imi dau seama daca se merita sa scot hardughia afara.

Bine la asta se mai adauga ceata (de care am avut parte din belshug in ultimul timp) dar asta e relativ usor de prezis ... masori umiditatea din aer si variatiile de temperatura in ultimele ore.

Sa speram ca anul asta care vine o sa ne aduca o vreme mai stabila :)

Larry