-----------------------------------
HoO_Germany
30 Dec 2006 22:47

Re: m81 - bode's galaxy
-----------------------------------
Un alt test te care l-am facut saptamana asta. 
Meade Lx90/ f10 / EQ mount / canon 10d
122 @ 60Sec iso3200

Va trebui probabil sa va ajustati monitoarele la ax luminozitate sa se vada ceva detaliu. Clar pt asta o sa am nevoie de expuneri mai lungi, focal reducer ... macar la f6 si o vizibilitate foarte buna.

Larry

In testul asta aratat mi se pare ca imaginea apare "trasa" din cauza monturei. La focala care o ai si la 60 sec. apare repede aceasta "invartatura" cerului, care iese, cand montura nu este pusa paralactica, dar azimutal. Contra acestui caz, ajuta ori un "derotator" care se pune in fata aparatului foto (adica intre aparat si telescop), sau o "paralactic wedge" ca sa pui montura azimutala, paralactic.

La problema shifting x-y si in-out trebue sa faci ceva la telescop. Shifting in-out ar merge cumva, dar x-y este grav, chair cand crezi ca imaginea este sharp si telescopul "trece" azimutul si da din o parte in alta, "merge" si oglinda prinicpala si iti strica imaginea. Dupa 10min fotografiate, sa-ti strica shifting imaginea,nu face bucurie  :wink:  8)  :) 

A modifica shifting x-y trebue sa desfaci sistemul si sa scoti oglinda principala complet cu toata mecanica (focussing, tubul defragma). Cam in poza de jos, vezi ce vreau sa-ti scriu  :wink: 
Acum cand scoti aceste piese, trebue sa fii atent, sa nu cam misti oglinda din locul ei, dar sa incerci sa vezi cum functioneaza sistemul la tine, a traversa oglinda pe aceasta teavadiafragma, si sa vezi cat "joc" este intre acest tub si functionalitatea oglindei. Acest joc trebue sa vezi sa-l minimezi. Fii si atent sa nu cam pui mana pe oglinda, sa nu ramane pete pe ea, si trebue tot sa fii atent, ca ogilnda este instalata acolo (sperand) centric la sistem. Asa ca sa nu dai jos cumva oglinda, fara sa fii sigur intai ca o sa poti sa asamblezi sistemul inapoi cum a fost. Adica nu este o treaba cam usoara, dar totusi este posibila.

Si daca santem acum la mecanica, ai putea deschide sistemul focar de la telescop, si sa pui un arc pe unda intre buton de focusat si mecanica. Asa poti scoate si shifting in-out. Arcul sa nu fie prea slab, dar tot nu prea greu.