-----------------------------------
catalin dumitru
09 Sep 2013 22:37


-----------------------------------
Nici campul perfect plat al unor oculare nu rezolva total focalizarea simultana pe tot campul acromatelor rapide.

Imi amintesc de incercarile de a crea un ocular cu focala constanta si camp avand curbura variabila.

Practic , doi dubleti lipiti , asezati aprox. unul in focarul celuilalt si intre ei , elementul mobil fiind un triplet lipit , din acela usor convergent dar cu focala ''incerta'' :) si cu distorsiune pronuntata in forma de butoi.

Doua inconveniente m-au facut sa abandonez proiectul .Unul , numarul mare de lentile , corectorul mobil neavand nici un antireflex si celelalt motiv a fost diametrul prea mic al acestui triplet neacoperit , el provenind de la un fel de ocular ortho de microscop , pe 23,2 mm.

Poate am renuntat prea repede la idee dar in atatia ani sub nici o forma nu am putut gasi un triplet PNP lipit cu diametru mai mare si aceeasi caracteristica de a distorsiona imaginea in forma de butoi umflat.

Tripletele din ocularele ortho clasice , cele cu lentila de ochi plan convexa , nu produc distorsiunea necesara  si au si focala prea scurta , cu efect nefast in combinatia mai sus amintita.

Poate cineva care are asemenea lentile citeste ce am scris si va incerca pe cont propriu vechea mea idee. .