-----------------------------------
dragos.n
13 Sep 2013 02:22


-----------------------------------
Ca sa se poata rezolva o problema, trebuie inteleasa exact cauza. Sunt convins ca toti o stiu, dar vreau sa fac o analogie. Este ca si cum intre noi si obiectul privit avem un numar mare de lentile ''fluide'', cu forma si apertura continuu variabila.

Deci fara o tinta martor, asa cum este punctul creat de o raza laser, sau eventual o ''matrita'' virtuala a unei stele, care sa fie folosit drept model de referinta, nu cred ca se poate face ceva. Dupa care apar  probleme de rezolvat. Deviatia unghiurilor, intarzierea diferita a razelor, plus aberatiile generate de acele lentile virtuale fluide, de care vorbeam. Simplu :shock: 

Ca idee, desi se lucreaza la tehnica asta de foarte multi ani, cred ca de mai mult de 20, (daca gresesc, scuze), de abia acum vreo luna de zile am vazut primele imagini cu rezolutii foarte bune, mai bune decat cele scoase de Hubble, obtinute de profesionisti. Posibil ca intr-un viitor oarecare sa se ajunga si la nivele mai apropiate de noi. Dar din ce stiu, pana acum, ambele componente, atat o oglinda deformabila cu o frecventa mare, cat si un soft ultraperformant - cu hardul pe potriva - sunt strict necesare. Sau, poate in viitor, o camera cu senzor deformabil in loc de oglinda.