-----------------------------------
Abel Cavași
31 Dec 2006 14:11


-----------------------------------
Sa presupunem ca cineva ar putea sa faca o copie perfecta a mea, fiecare atom sa fie pus exact la locul lui. Acea persoana voi fi tot eu ? Adica ma voi simti eu in corpul respectiv, sau se va naste altcineva ?
Dacă acea copie a ta ar fi perfectă, atunci DA, acea persoană vei fi chiar tu. Dar nimeni nu va putea aranja vreodată atomii în așa fel încât să te recreeze pe tine pentru că ar trebui aranjați și atomii din restul Universului. Tu nu reprezinți numai domeniul din spațiu în care te afli. Fiecare atom din Univers contribuie la senzațiile și impresiile tale.
Aceasta problema mi se pare esentiala pentru a afla cu adevarat ce creeaza viata. Daca in cealalta persoana ma voi simti tot eu, va fi un sentiment tare ciudat. Daca, in schimb, va fi o alta constiinta, din ce cauza va fi alta ? Daca nu atomii sunt cei care ma determina pe mine sa fiu eu, atunci cine determina acest lucru ? Exista intr-adevar suflet ?
Deci, &#8221;sufletul&#8221; este dat de totalitatea atomilor din Univers, nu doar de cei care se află în domeniul redus din spațiu în care crezi că te afli tu.
V-as ruga sa va ganditi la aceste lucruri. In acest moment, pentru mine e cea mai importanta problema stiintifica.
Frumoasă legătură vrei să faci între astronomie și biologie teoretică.
 Cu cine am discutat pana acum, nimeni nu a putut da o rezolvare. Cineva mi-a sugerat ca nu atomii sunt esentiali in ceea ce suntem noi, ci informatia. Dar aici apare urmatoarea problema. In viitor, cand robotii vor fi vii, ce s-ar intampla daca vom copia mintea unuia in corpul altuia ? Va aparea aceeasi problema. Simt ca rezolvarea nu cuprinde nici una din valorile adevarat sau fals. Cumva rezolvarea are nevoie de o noua valoare de adevar. Exista vreo astfel de logica ?
Deci, nu contează numai informația, ci și atomii. Mai mult, dacă am aranja toți atomii, atunci am avea și informația necesară.

În concluzie, o ființă vie nu constă numai în atomii ei, ci și în atomii din restul Universului. Din poziția acestor atomi rezultă și informația necesară pentru &#8221;învierea&#8221; ființei respective. Părerea mea...