-----------------------------------
zoth
14 Sep 2013 16:42


-----------------------------------
Nu pot decat sa-ti confirm ca seria Plossl TV cuprinde oculare de foarte buna calitate, eu le folosesc de fiecare data cu mare placere.
Ceea ce impresioneaza in primul rand sunt transparenta si claritatea deosebite, imaginea cu un contrast ridicat si o coloristica naturala, calitatea prelucrarilor optice si nu in ultimul rand cea a prelucrarilor mecanice.
Ocularele dispun de acoperiri si sticle optice de buna calitate. Seria Plossl este fabricata in Japonia.
Dupa parerea mea este o serie "de colectie" mai ales ca nu se stie cat va mai fi fabricata acolo, daca va mai fi.
O singura problema intalnesc la ocularul de 8mm: are un ER atat de mic incat fiecare utilizare a lui este un test de rabdare. Calitatea imaginii rasplateste insa aceasta incercare.

O alta serie buna este cea recomandata de Teo: Kasai orthoscopic echivalenta europeana a seriei UO orthoscopic. Cu toate ca multa lume stramba din nas din cauza acoperirilor folosite, seria Kasai ortho ramane una de referinta pentru iubitorii de observatii planetare. Din pacate nu se mai afla in fabricatie.

O alta serie de ortoscopice este pe cale de aparitie in aceasta perioada: Fujiyama HD orthoscopic:
http://www.lyraoptic.co.uk/Eyepieces.html
Este bine sa nu o ratam, eu unul am de gand sa pun mana pe ea dupa ce imi revin financiar.

Am insa curajul sa recomand si oculare cu o constructie mai complexa pentru observatii planetare:
Celestron Ultima echivalenta si identica cu Eudiascopicul de la Baader, Kasai astroplan un echivalent al Zeiss-ului astroplanar si de ce nu Tak LE o alta variatiune pe aceeasi tema.
Toate ocularele mentionate mai sus pleaca de la designul Erfle. Este adevarat ca nu aduc nimic nou dar pastreaza in schimb unele calitati ale ocularelor cu design simplu cum ar fi redarea unui ton natural de culoare, ceea ce nu e putin lucru.

Bafta, orice ai alege.