-----------------------------------
Mircea Pteancu
14 Sep 2013 20:39


-----------------------------------
Erwin
Oricand ai nevoie,un laser de colimare,pus la dispozitia noastra de catre Alin Tolea ,iti sta la dispozitie.
Multumim lui Alin!
In privinta cautatoarelor cotite, despre care am citit recent cateva aprecieri exaltate aici pe forum,eu as zice dimpotriva si impotriva lor ''lasati-o balta!'' !

Singurul caz in care putem face asa ceva este daca ne sta la dispozitie o prisma Amici.
Luneta mea din lentila de ochelari +1D avea prisma incorporata;am avut placerea sa observ cu ''locomotiva'' lui Erwin iar la luneta mea  RFT 60x310mm folosesc aproape permanent o diagonala.

Dar  instrumentele de mai sus sunt instrumente ''statice'' ,cu care se studiaza o portiune redusa a cerului pe o imagine ''in oglinda''.
Cautatoarele sunt prin definitie instrumente ''dinamice'',folosite in miscare.De indata ce imaginea in cautator se opreste (ati gasit -sau credeti ca -ce cautati),va mutati la ocularul instrumentului principal.

Pentru cei care observa Luna de vreo doua ori pe an,un cautator cotit cu diagonala normala este bun.
Ei de fapt nu au nevoie de un cautator.Acolo functioneaza metoda umbrei celei mai scurte.
Dar eu n-as vrea sa incerc sa observ multe obiecte intr-un telescop de 300mm cu un asemenea cautator.Este un ''shortcut'' sigur catre  ''shrink'':evil: !

Recomand asadar numai cautatoare cotite cu prisma Amici sau cu diagonala ''terestra'' de 45 grade si care dau o imagine conforma a cerului !
Cel mai simplu este cautatorul drept (oleaca incomod).
Cel mai comod este cautatorul cotit cu prisma Amici.
Cautatorul cotit cu prisma de 45 grade se afla intre ele.
Cautatorul cotit cu diagonala normala nu este recomandat - dixit magister Bob Knox.

Unul din adevarurile cutremuratoare ale vietii , aflat de  ''Blonda de la Drept'', a fost acela ca sexul salbatic iti ravaseste coafura.
Grea dilema deci :ori una,ori alta!

Mircea cel Saten