-----------------------------------
Mircea Pteancu
14 Sep 2013 22:13


-----------------------------------
Off-topic
Am sa fac un comentariu care nu-i pentru so999 sau valy care sunt telescopisti cu experienta ci pentru colegii aflati mai la inceput de drum si care poate sunt indusi in eroare de campania publicitara pentru campuri vizuale aparente cat mai mari.
Campanie publicitara care-i face sa uite aritmetica elementara ,de pilda!
Caracteristica fundamentala a ocularului este distanta focala , nu campul vizual aparent.

In fond ce-i atata de grozav si socant ca un ocular de 20mm sa-ti ofere un camp vizual de 2 grade?
De fapt Ethos 21mm ,cu campul sau de 100 grade , nici macar atat n-ar face pe dobsonianul meu de 203x1200mm ci abia ar oferi un camp de peste 1,5 grade !?
E un fiasco si o gogorita publicitara pentru orice alt telescop care are focalul mai lung de F/3 ori F/4.

In schimb un ocular ''jalnic'' dupa criteriile ''fildiste'' ,cum ar fi un Panoptic de 35 mm ,asigura un camp de doua grade pe acelasi telescop.Si presupun  ca la un pret nitel diferit.
Cu focale intre 19mm si 41mm ,Panoptic este punctul cardinal spre care ar trebui sa priveasca posesorii telescoapelor  Cass , SCT sau Maksutov -Cass.

Parerea mea pe persoana... optica!

Mircea