-----------------------------------
larrylart
31 Dec 2006 18:08


-----------------------------------
Am verficat daca exista rotatie de camp comparind in photoshop citeva imagini, prima ultima si citeva de pe la mijloc. Nu am observat rotatie de camp nici macar la nivelul de un pixel. Cred ca haloul care parca da impresia unpic se datoreaza roatie se datoreaza mai mult errorilor de aliniere din stack. Eu fac alinierea manual in Registax pt ca sunt multumit cu cea automata. 

Hans, sa nu uit, am vazut ca ai mentionat undeva ca folosesti un alt program de stacking, deep sky stacker. Cum se comporta la alinierea automata cind ai imagini cu zgomot mult si air-diskul stelei topaie in toate directiile formele? 

In general, sunt multumit de montura equatoriala, adica imi rezolva problema rotatie de camp daca o aliniez bine - imi ia vreo 2-3 ore sa o aliniez prin methoda iterativa si apoi fine tuning prin drift dar face treaba. Atit ca devine icomod de folosit in anumite poziti.

Am avut si incercari de photo inainte sa am montura asta equatoriala, in alt-az, si merge si asa dar expunerea nu mai lunga de 60s pt m81 de exmplu: 
http://larryo.org/work/astronomy/m81.html
La timpul respectiv am facut de-rotatia manual in photoshop. Acum am vazut ca exista programe care pot sa faca asta pt tine automat.

Hans, da folosesc jpeg-uri la calitate/rezolutie maxima. Am incerca si cu raw-uri la inceput dar considerind dimensiuneal lor mare 32megs pe imagine (daca imi aduc aminte bine) si faptul ca nu am oricum conditii atmosferice bune si poluare luminoasa am decis ca jpg e suficient pt un inceput. E chin mare  cind prelucrezi imagini la dimensiunea asta ... merge foarte incet si eu nu prea stau bine cu rabdarea :). Ca diferenta de calitate intre o imagine prelucrata in raw si una jpg, cu condittile date, nu pot sa zic ca am vazut o  diferenta de calitate semnificativa - m-am mai consultat cu alti pe net si am cazut de un acord ca e acceptabil. Insa, poate odata ce ating si eu un nivel suficient de experienta si am access la un cer mai bun, eventual si un intrument mai bun o sa trec pe raw.

Larry