-----------------------------------
stelaru
17 Sep 2013 13:41


-----------------------------------
Uite, si eu m-am chinuit muuult timp cu intrebarea "Ce instrument sa-mi iau?".

Eu am luat o luneta micuta de la Sky Watcher (70/500 cu AZ), sub 400 lei si un binoclu Bresser de vreo 250 de lei. 

Asta, dupa ce muuulte luni am tot studiat problema si ma hotarasem la un binoclu Nikon de vreo 900 de lei si un Mak pe montura ecuatoriala, cu totul spre vreo 2000 lei

Motivul acestei "razgandeli" a fost simplu: vreau sa folosesc ceva:
a) de care sa nu-mi para rau daca il stric/pierd/se fura.
b) pe care sa invat sa privesc cerul, nu ceva care sa-mi ia o gramada de timp numai sa invat sa folosesc.
c) usor de carat, ca din Bucuresti nu am cum vedea nimic - uita de privitul de pe bloc sau din balcon, e asa multa lumina in oras, asa multa poluare, ca uneori si luna se vede vai mama ei...

DAR, multe sfaturi si pareri se dau pe "cel mai bun instrument " la banii respective, prin asta intelegandu-se "instreumentul cu cele mai bune perfomante tehnice pentru categoria de obseravtii".

DAR, de exemplu, la ce imi foloseste un instrument bun si ieftin, daca nu il pot cara cu mine, ca e prea greu?! 

Asa ca sfatul meu e asa:

Ia ce-o fi, dar sa fie ieftin (sub 10 milioane) si usor de carat!

Oricum ,poti incepe linistit cu un binoclu 10x50, ca pana te prinzi cum e "geografia cerului" dureaza si degeaba ai avea telescopul/luneta. Ma rog, cu exceptia lunii, daca te pasioneaza.

Barlow - da, ok, dar vezi ca de fapt trebuie sa ai un ocular utilizabil, si asa ceva la instrumente mici inseamna pe la 25 (din cate mi-am dat eu seama, pentru ca al meu 10 e practic inutilizabil). Adica, s-ar putea sa fii nevoit sa mai bagi vreo 2 milioane intr-un ocular decent (nu zic bun, zic doar decent).

Adica, sfatul meu e asa:

Ia un ocular cu field view mare si exit pupil mare, nu unul cu care sa "maresti"!