-----------------------------------
stelaru
17 Sep 2013 16:05

experienta proprie
-----------------------------------
Pentru calitatea /performantele instrumentleor asa e.

Dar cred ca experienta pe care cineva a castigat-o in chiar selectarea unui instrument este sau poate fi extreme de utila, chiar daca omul respective e incepator.

Se aplica perfect in cazul meu: nu pot sa ma pronunt si nici nu o fac cu privire la performatele tehnice, fiind incepator.

Dar experienta mea in alegerea unui instrument mi-a demonstrat ca nu neaparat performata conteaza, si nici macar bugetul. Mi-am pierdut multe luni din viata cautand cel mai bun instrument in bugetul dat si l-am ales. Dar dupa ce l-am ales, am realizat ca una dintre caracteristicile extreme de importante pentru mine - anume greutatea - nu am luat-o in considerare cu suficienta responsabiltate. Mai mult, purtat de discutii cu privire la calitatea optica etc. am pierdut din vedere acest aspect - greutatea instrumentului si nu am mai pus intrebari sufficient de explicite celor avansati. In chiar ultima clipa am aruncat la cos toate analizele si cautarile si am schimbat decizia muncita atata timp, alegand cu totul alte instrumente, mult mai slabe dar usor de carat si simple.

Asa ca desi incepator, am totusi un sfat pe care il cred mai mult decat util altor incepatori, anume sa fie foarte atenti la ce e important pentru ei si sa puna cu atentie intrebarile.

Ok, stiu ca mereu se spune "Nu exista telescop bun, ci doar cel mai bun telescop pentru ce-ti trebui tie!". Dar nu e sufficient. Cred ca trebuie sa fie clar ca zicerea asta nu se refera doar la performatele tehnice ci la toti factorii.