-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Sep 2013 17:50

Ce este atat de uimitor...?
-----------------------------------
Doug Reilly aka ''punkastronomy'' este autorul unui blog nitel mai ciudat.
Doug este un ciclist impatimit si un astronom amator pasionat in acelasi timp.
Articolele sale de pe blogul ''Bicycle Astronomy''  descriu trairile agonisite de Doug din practicarea acestor pasiuni ingemanate.
Cam cu o saptamana in urma,punkastronomy a inceput sa caute raspunsul la intrebarea ''Ce este atat de uimitor de nu ne putem opri din observarea stelelor'' ,primul articol fiind aici:

http://bicycleastronomy.org/2013/09/18/whats-so-amazing-that-keeps-us-stargazing-part-1/

Sambata aceasta a aparut continuarea aici:

http://bicycleastronomy.org/2013/09/21/whats-so-amazing-part-ii-testimonies/

Ma regasesc cu usurinta in intrebarile lui Doug ,citesc pe nerasuflate raspunsurile posibile si imi amintesc cu o uimire ,usor estompata de ceata timpului,trairi similare celor descrise de astronomii amatori citati.Printre care se afla,desigur,si Doug insusi.

Am trait si eu sentimentul ''orientarii profunde'' citat de catre ''punkastronomy'' din propria sa experienta,o perceptie adanca ,in mare parte extrasenzoriala,a locului meu,al tau ,al celui care observa,in Universul stelar.
Asemenea trairi observationale sunt trairi directe,in prima instanta, obtinute fara ajutorul vreunor substante modificatoare de stare a constiintei.Dar numai in prima instanta.Observatorul stelelor primeste prin ochiul sau,prin retina sa,in insasi fiinta sa si in mod nemijlocit,lumina astrilor indepartati.
Fraza lui Otto Piechowski arunca o lumina neasteptata asupra subiectului:

''So when we observe the stars with our eyes,we are touching the stars'',

sau,in traducerea mea:

''Deci cand observam stelele cu proprii nostri ochi,noi atingem stelele''.

Asa si este,ce sentiment deosebit , ce senzatie puternica :sa fii atins de un astru,sa fii mangaiat de stelele departarilor inimaginabile.Iar aceasta este o realitate fizica,nu o figura de stil!

Sa aiba dreptate oare Faith Jordan atunci cand incearca sa explice misterioasa atractie,in unul din mesajele sale din threadul de pe Cloudy Night,intitulat  ''Placerea observatiei vizuale'' :

&#8220;There&#8217;s something about purely looking through the eyepiece&#8230;I can&#8217;t explain it but there&#8217;s a &#8220;magic&#8221;, for want of a better word, about it that I don&#8217;t get when looking at the object on a computer screen.&#8221;

Adica in modesta mea traducere,straduindu-ma sa traduc ideia iar nu cuvintele mot-a-mot:

''La privitul prin ocular se intampla ceva ...ce pur si simplu nu pot explica decat ca ''magic'' si care nu se intampla atunci   cand privesc un obiect pe ecranul unui computer.''

Mircea