-----------------------------------
Erwin
23 Sep 2013 01:55


-----------------------------------
Aseară am mers cu dob-ul la Drag&#537;ina la Kepler pentru teste pe un cer acceptabil &#537;i cum Luna a răsărit mai târziu am avut vreme de asamblat &#537;i colimat cu un Laser Coli. Ocazie cu care am constatat că la bra&#539;ele secundarei apare o flexură, mică dar deranjantă, în momentul în care telescopul se orientează mai jos pe cer. A&#537;adar trebuie înlocuite cu altele mai groase, acum sunt din tablă de inox de 0.8, destul de late să &#539;ină greutatea secundarei la verticală, dar lateral se îndoaie pu&#539;in, de ordinul mm. Suficient să deranjeze la observa&#539;ii, nu am putut separa corect Epsilon Lyra din cauza asta. 

Cu toate astea am observat Ring Nebula, M13 &#537;i Luna după ce s-a ridicat destul de sus. Manevrabilitatea este pu&#539;in îngreunată de faptul că frecarea la placa de bază este pu&#539;in prea mare, trebuie să caut un LP de vinil. Problema ar fi că are doar 12" &#537;i ar fi bine să aibe 360mm diametru cât are discul de textolit. 

http://img854.imageshack.us/img854/7976/6ito.jpg

O altă mică problemă ar fi spike-urile produse de parasolar care sunt urâte a&#537;a că dacă tot fac alte bra&#539;e la spider le voi face mai lungi astfel încât parasolarul să iasă din câmp. 

Asamblarea &#537;i dezasamblarea pentru transport se poate face în aproximativ 20' dar sper să îmbunătă&#539;esc timpul schimbând câteva &#537;uruburi. Unul dintre ele a creat probleme. Ceea ce a fost foarte bine e că mare parte din păr&#539;ile componente au încăput într-o geantă de voiaj pe ro&#539;i. Cu oglinda înăuntru în cutia ei este cam grea a&#537;a că probabil ar fi mai bine să procur 2 cutii/gen&#539;i pentru transport separat.