-----------------------------------
Mircea Pteancu
24 Sep 2013 23:31


-----------------------------------
Eu am corespondat cu Ion Zaidel ,nu exclud posibilitatea ca el sa fie autorul instrumentului.
In scurta sa autobiografie vorbeste insa numai despre reflectoare.
Ar fi binevenite de la Erwin ceva date in plus ,de mare importanta ar fi anul in care a fost facuta poza.

Lucrurile de mai jos imi sugereaza insa  pe soptite o alta ipoteza:
-intradevar,pare a fi o luneta solara
-tubul este atat demontabil ,din segmente ,cat si telescopic,segmentele par a fi facute sa intre unul in celalat  in vederea ocuparii unui volum cat mai mic in timpul transportului 
-montura este de asemenea demontabila in segmente /module si este azimutala deci este independenta de locul observatiei
-este deci ceea ce numim azi ,un ''travel telescope''
-desi demontabil si azimutal ,instrumentul este elegant,construit de profesionisti, nu este improvizatia unui om lipsit de resurse financiare

Ei bine,ma gandesc ca instrumentul ar putea fi al enigmaticului senior al Astronomiei romanesti,al  lui Nicolae Donici,pionier al astrofizicii pe meleagurile romanesti si nu numai,unul dintre primii cercetatori ai atmosferelor planetare si solarist care a calatorit in lumea larga pentru observarea eclipselor solare.
E doar o alta ipoteza.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Donici

Iata aici mai multe date despre Nicolae Donici,intr-un articol al carui co-autor este colegul nostru de forum ,Alex Gaina:

http://articles.adsabs.harvard.edu/full/2003SerAJ.166...71B

Mai mult,eu as risca in a-l identifica pe Donici in poza postata de Erwin si in poza de mai jos in care Donici este indicat a fi a doua persoana din dreapta.
Mie mi se pare ca acesta si domnul cu palarie si cravata ,care sta imediat langa fetita care priveste prin ocular in poza postata de Erwin,sunt una si aceeasi persoana.

Iar daca se va dovedi ca m-am inselat,mie tot mi-a facut placere sa amintesc de marele astronom roman Nicolae Donici.

Mircea