-----------------------------------
stelaru
26 Sep 2013 20:21

Review refractor Sky Watcher 70/500 Mercury AltAz
-----------------------------------
Nu toata lumea are bani sa cumpere instrumente foarte bune si nu toata lumea e dispusa sa le care...:-)

Intrebare: de ce sa faci un review la un instrument ieftin? 
Raspuns: pentru ca se cumpara si el!

Asa ca m-am hotarat sa fac un mic review de incepator la un instrument ieftin si fara pretentii, dar care pe mine ma satisfice: refractorul acromat 70/500 de la SkyWatcher. 

Portabilitate: 1 kg tubul + 1 kg montura = 5/5

Rezistenta la tavaleala: doborat din neglijenta, lovit, rezistat = 5/5

Optica (cea care vine cu el)= Barlow e ceva mai transparent decat un borcan de muraturi, dar merge daca ai lumina si nu esti pretentios, 10mm = numai fara Barlow!, 25mm= decent (clar sunt altele mai bune, dar merge si el), obiectivul: habar nu am. = 2/5 (macar un plossl sa fi dat la el, nu zic doua...) 

Manevrabilitate: pe orizontala merge, il misti cu mana ciobaneste dar simplu, sta unde il pui = OK; pe verticala= are un surubel imprevizibil, cumplita inventie (priviti fotografia cu atentie, e o tija cromata cu un fel de piulita pe ea), dar daca te obisnuiesti cu el, merge = 2/5   

Verdict: imbatabil la portabilitate, up-gradabil.
Totusi fara imbunatatiri este mai degraba o foarte buna luneta terestra decat un instrument astro; cu imbunatatiri (buget), poate fi insa satisfacator.


Oamenii observa cerul, nu instrumentele!


Cer noros! (mie imi plac norii... )

PS Chiar daca tonul e mai glumet, review e serios.