-----------------------------------
nobody
29 Sep 2013 01:27


-----------------------------------
Mircea, de acord, am cam alunecat pe subtilitati tehnice dar care au implicatii practice.

Daca-mi permiti, as adauga ca Barlow-ul nu fie din cele ieftine, de umpltura. Acelea sunt vandute pentru a da impresia ca ai un mare castig financiar, adica "iti dubleaza numarul de oculare". Si se ajunge la scenarii de genul ca nu-mi mai trebuie ocular de 10 mm ca pun Barlow 2x la ocularul de 20mm si am rezolvat problema, ieftin. Ieftin, dar cu ce pret ? Cazul aceste nu este chiar asa de rar intalnit, ci este promovat la scara larga de comercianti.

Iar un Barlow generic nu este, chiar daca seamana, o lentila Smyth optimizata pentru acel ocular. Si nu se obtin beneficiile respective decat in cazuri rare si intamplatoare.

O lectura interesanta pentru cine are rabdare:
A Chronological History of Smyth & Barlow Lenses
by Rodger W. Gordon http://www.brayebrookobservatory.org/BrayObsWebSite/HOMEPAGE/forum/Smyth-Barlow%20lenses.html

Ca sa inchei, daca este nevoie de Barlow, atunci sa fie de calitate, sa fie de "putere" cat mai mica, pe ocular cat mai scurt convenabil si, ideal, sa fie telecentric. 
Un alt aspect, as evita un Plossl de 5mm, mai ales cele ieftine.
De acord ?  :wink: