-----------------------------------
stelaru
29 Sep 2013 13:00


-----------------------------------
Da, "ocularul cautator" :-). Nu stiam ca folosesc o metoda acceptabila.

La metoda asta, schimbarea ocularelor nu mentine centrul. Bine, e relativ usor sa re-centrezi (nu doar sa re-focalizezi). Am observant cu ocazi asta ca Plossl nu sunt parafocale intre ele, dar ocricum mai bine decat amestecarea de oculare cu design diferit.

Deocamdata, e in ordine asa (desi revine obsedant mencanismul acela de reglare pe vertical pentru care inventatorul ar trebui batut la ... cu funia uda).

La orientarea pe cer mai folosesc binoclul Bresser 10x50 care ma ajuta destul. DAR:
Trecerea de la binoclu la luneta e dificila, in sensul ca nu am cum referential ce am vazut cu binoclul decat tot relative la obiecte terestre. Merge sau nu merge, in functie si de ce-i prin jur (stiati ca pomii vazuti de aproape seamana intre ei? :-)).

[Descriu totul asa ca poate raspunsurile la ce spun vor mai lumina si pe altii.]

OK, sa zicem ca folosesc un laser verde, pentru a puncta ce vreau sa vad. Habar nu am daca laserul ala se va putea fixa pe luneta mea si mai ales daca nu cumva costa mult prea mult, sau e mult prea greu...